Matematik

differencering

16. februar 2012 af CHD89 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har fået denne opgave:

du har fået givet f(x)=x^3+2

du skal opstille ligninger for de tangenter til grafen for f, der er parallelle med linjen 24x-2y+12=0

Hvordan klarer jeg lige det ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2012 af peter lind

Find hældningen a for linjen og løs ligningen f'(x) = a. Løsningerne er x koordinaterne til det punkt hvor tangenterne rører.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. februar 2012 af AskTheAfghan

24x-2y+12=0 ⇔ y = 12x + 6

Du har nu, a = 12.

Løs ligningen i x0, hvor f'(x0) = a. Dernæst indsæt den fundne x0 i

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)


Svar #3
16. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Tak for det gode svar,

hvad mener du når du siger løs ligningen i x0?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2012 af AskTheAfghan

Jeg mener, at du skal løse ligningen med hensyn til x0.


Svar #5
16. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Kan du evt. hjælpe mig med hvordan jeg løser ligningen med hensyn til x0 ?

Skal jeg sætte 0 ind som x værdi i ligningen eller hvordan ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. februar 2012 af AskTheAfghan

Bestem først f '(x), dvs. differencier f(x). Og byt x med x0 efter.


Svar #7
16. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

det jeg ikke forstår er hvad x0 er her, f´(x)=3x^2.. og hvad så ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. februar 2012 af AskTheAfghan

f '(x) = 3x2    dermed    f '(x0) = 3x02.

Nu skal du løse ligningen med hensyn til x0, hvor f '(x0) = a.


Svar #9
16. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Okay, og hvordan gør jeg så lige det ? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. februar 2012 af AskTheAfghan

f '(x0) = a  ⇔  3x02 = 12  ⇔  x0 = ...

Hvad er dit bud?


Svar #11
16. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Det forstod jeg, så er x0 = 2..

Hvilken x værdi skal jeg sætte ind sammen med xi den formel du har skrevet før ?

mange tak for hjælpen indtil videre !

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. februar 2012 af AskTheAfghan

x0 = 2. Korrekt. Nu skal du blot sætte den fundne værdi ind i tangentligningen; 

y - f(x0) = f '(x0)(x - x0) ⇔ y = f '(x0)(x - x0) + f(x0).

... hvor x0 = 2   ,   f(x0) = ...   ,   f '(x0) = 12.


Svar #13
16. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Jeps, det kan jeg godt se, men jeg mangler vel stadigvæk den x værdi ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. februar 2012 af AskTheAfghan

Det skal du ikke spekulere meget på det. For så mangler du jo også y-værdi. De to; x og y er blot variabler i tangentligningen.


Svar #15
16. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Nååe, så den kommer til at hedde: y = 12 (x-2) + 10 

eller er jeg forkert på den ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. februar 2012 af AskTheAfghan

Nej, det er korrekt. Du mangler at gange parentesen ud og at reducere det til sidst,

så får du det til: y = 12x - 14.

Congratulations.


Svar #17
16. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Ja okay selvfølgelig.. Nu har jeg så min y værdi til tangenten ikke ?


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. februar 2012 af AskTheAfghan

Ja. Du har bestemt en tangentligning i punktet (2;f(2)).

Og, at denne forskrift er parallelle med linjen 24x - 2y + 12 = 0 ⇔ y = 12x + 6.


Brugbart svar (0)

Svar #19
16. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det er så den ene af de to tangenter, der her er fundet. Ligningen f'(x0) = 12 , dvs 3x02 = 12 , har jo to forskellige løsninger, x0 = 2 eller x0 = -2 .


Svar #20
16. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Ja det er korrekt, den skal have en der hedder  y = 12x - 14 og jeg har 100% forstået hvordan jeg kommer frem til det

men den skal også have en der hedder y = 12x + 18 og det kan jeg ikke rigtig komme frem til ?

 


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.