Matematik

En parabel med ligning..hjælp!!

17. februar 2012 af denniskarl (Slettet)

En parabel med ligning y = a·x2 - 6x + 7 har toppunkt i T(xT,4)

Hvordan finder man a og xT??

Hjælppp


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2012 af YesMe (Slettet)

Først, hvad klasse går du i? Hvilket niveau?


Svar #2
17. februar 2012 af denniskarl (Slettet)

1.g hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt formlen for toppunktets koordinater

(xT , yT) = (-b/(2a) , -d/(4a))

Da man kender yT = 4 , har man altså i

-d/(4a) = 4

en ligning til bestemmelse af koefficienten a . Når den er bestemt, kan xT så beregnes.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#2

Så ved vi, hvordan vi skal forklare på dit niveau.


Svar #5
17. februar 2012 af denniskarl (Slettet)

Ja, men hvordan skal jeg bruge ligningen -d/(4a) når jeg ikke kender a, skal jo bruge a, både i diskriminanten og (4*a)?

HVilken ligning skal jeg bruge for at finde a?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du skal jo bruge ligningen -d/(4a) = 4 til at bestemme a; a indgår også i udtrykket for d; sæt det hele ind, og løs så ligningen i a.


Svar #7
17. februar 2012 af denniskarl (Slettet)

kan du ikke prøve at regne det ud som du siger. Kan ikke forstå hvad du mener? (prøv at regne a ud)


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. februar 2012 af YesMe (Slettet)

Du ved .......  d = b2 - 4ac

-d/(4a) = 4 ⇔ -(b2 - 4ac)/(4a) = 4 .. isoler a.

Comprendo?


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

I polynomiet kender man værdierne af b og c, så man får

-d/(4a) = -(b2 -4ac)/(4a) = -((-6)2 -4·7·a)/(4a) = 4 .

Løs nu den ligning i a .


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du bør opdatere din profil her på portalen, så den afspejler dit faktiske uddannelsestrin.


Svar #11
17. februar 2012 af denniskarl (Slettet)

Ok, men har fundet ud af det nu 

tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. februar 2012 af mathon

          eller skrevet
                                                  toppunktets
                                                                                førstekoordinat                andenkoordinat
                                                                                xT = -b/(2a)                          c - a·xT2 = 4

                                                                                xT = 6/(2a) = 3/a                 7 - a·(3/a)2 = 4

                                                                                                                               3 = 9/a

                                                                                                                               a = 3   


Skriv et svar til: En parabel med ligning..hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.