Matematik

differentialregning

17. februar 2012 af CHD89 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa , har brug for hjælp til denne opgave.

Gennem punktet (4,-6) tegner du tangenter til den parabel, som har forskriften f(x) = x- 6x + 5

Du skal opstille ligningerne for de to tangenter.

 

Er det noget jeg kan regne mig frem til, eller kan det kun lade sig gøre at konstruere mig frem til dem ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2012 af nielsenHTX

beregning:

bestem f '(x) , f(4) og f '(4)

og brug så tangentligningen

y=f '(x0)(x-x0)+f(x0)    hvor x0 er et vilkårligt punkt her x0=4


Svar #2
17. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Hvis jeg gør det, så kommer jeg frem til: y=2x-11 og det er ikke et resultat i facitlisten..

Men jeg skal jo have to løsninger ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2012 af nielsenHTX

#2 vil da sige det passer MEGET godt med at  y=2x-11 er tangent til f(x) i (-4,6) (se fil)

der er kun en tangent i punktet (4,-6), da f(x) er en funktion og kontinuet.

 

 

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Svar #4
17. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Jeg tror ikke det er sådan opgaven skal forståes, man skal lave et punkt der hedder (4,-6)

og fra det punkt kan man tegne to tangenter til funktionen..

Dette er resultatet ifølge facitlisten

t1: y = -1,46x - 0,16 t2: y = 5,46x - 27,84


Svar #5
17. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Dette er hvordan løsningen skulle se ud (se vedhæftet fil)

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Brugbart svar (2)

Svar #6
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke tale om, at punktet (4,-6) er røringspunktet for tangenterne, for dette punkt ligger jo slet ikke på grafen for funktionen f(x).

Man skal bestemme de to tangenter til grafen for f(x) = x2 -6x +5, der går gennem punktet (4,-6) . Tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0)

   = (2x0 -6) · (x - x0) + x02 -6x0 +5

Da punktet (4,-6) skal ligge på tangenten, skal der derfor gælde

-6 = (2x0 -6)· (4 -x0) + x02 -6x0 +5

    = 8x0 -2x02 -24 + 6x0 + x02 -6x0 +5 , dvs

x02 -8x0 +13 = 0 , og dermed

x0 = (8 ± √12) / 2 = 4 ± √3

De to værdier for x0 er x-koordinaterne for de to tangenters røringspunkter med grafen for f(x) .

For x0 = 4 - √3 får man tangenten

y = (2 - 2√3) · (x - 4 +√3) + (4 - √3)2 -6(4 -√3) +5

   = -1,4641·x -0,14359

For x0 = 4 + √3 får man tangenten

y = (2 + 2√3) · (x - 4 -√3) + (4 + √3)2 -6(4 +√3) +5

   = 5,4641·x -27,8564


Svar #7
17. februar 2012 af CHD89 (Slettet)

Mange mange tak for hjælpen, det var hvad jeg sskulle bruge :)


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.