Fysik

Plancks konstant

17. februar 2012 af Drix1000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal bestemme plancks konstant, men har ingen anelse om hvordan? Jeg vil påskønne enhver form for hjælp.

Her er mine data:

     U/v      bølgelængde  nm             frekvens
2,4723           465                             0,002151
1,9826           560                             0,001786
1,8285           585                             0,001709
1,6158           635                             0,001575
1,626             660                              0,001515
1,102             950                              0,001053

Hvad skal jeg gøre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du kunne jo starte med at forklare, hvad tallene i de forskellige kolonner repræsenterer.


Svar #2
17. februar 2012 af Drix1000 (Slettet)

Undskyld, vi udførte et forsøg med 6 lysdioder, hvor vi målte den mindste spænding, som ville få dioderne til at lyse.

Bølgelængden var angivet ud for hver af lysdioderne.

Vores lærer sagde, at der var en lineær sammenhæng mellem spændingen U og frekvensen f. Og hældningenskoefficienten så ville indeholde plancks konstant.

Men jeg har lavet grafen over sammenhørende værdier af U og f, men jeg kan ikke få konstanten.

Vi fik følgende formel udleveret:

U = h*c/e * 1/bølgelængden

c - lysets hastighed - 3*10^8

h - plancks konstant

e - elementarladningen - 1,602*10^19

Håber der er nogen, som kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2012 af peter lind

Det er bedre at bruge regressionsanaluse til at finde hældningen. Hver opmærksom på at c/bølgelængden er frekvensen. Hvorfor kan du ikke få konstanten ?


Svar #4
17. februar 2012 af Drix1000 (Slettet)

Okay, jeg vedhæfter min graf, jeg ka simpelthen ikke få plancks konstant.

Jeg ved virkelig ikk hvad der er galt.


Svar #5
17. februar 2012 af Drix1000 (Slettet)

Jeg har prøvet at gøre følgende:

 

U = h*c/e * 1/lambda

h*c/e er altså hældningen

min hældning på grafen var 1250,3

hvis jeg sætter det lig hældningen altså: h*3,00*10^8/1,602*10^19 = 1250,3

så får jeg: h = 6,67734*10^13

Tallet ser fint nok ud bortset fra at det skal være opløftet -34!


Svar #6
17. februar 2012 af Drix1000 (Slettet)

Vent skal lige rette mig selv, jeg får h = 6,67734*10^-25, idet e = 1,602*10^-19, jeg glemte minusset før i tallet for elementarladningen.


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skal jo også se på, hvilken enhed din hældningskoefficient 1250,3 har. Du har bølgelængder i nm i spil, som sikkert kan give den faktor 109 , du mangler.


Svar #8
17. februar 2012 af Drix1000 (Slettet)

Okay, mange tak. Ja så vil det stemme, men hvor er det jeg skal ændre enheden, er det den målte frekvens, hvis enhed er forkert. Jeg kan ikke lige se, hvor det er mine udregninger er gået forkert?

Men jeg kan godt se at hvis jeg siger: 6,67734*10^-25 * 10^-9 = 6,7734*10^-34  J*s.

Dermed stemmer det meget pænt med tabelværdien for plancks konstant.

Men hvor er jeg gået forkert i mine udregninger, jeg kan ikke rigtig selv se fejlen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. februar 2012 af peter lind

#6 U = h*c/e * 1/bølgelængden = h*f/e  idet c/bølgelængde = f


Brugbart svar (2)

Svar #10
17. februar 2012 af mathon

                                       f = c / λ

   U / v      bølgelængde / nm         frekvens / (1014 Hz)           h = e·U / f
2,4723           465                                6,44715
1,9826           560                                5,35344
1,8285           585                                5,12466
1,6158           635                                4,72114
1,626             660                                4,54231
1,102             950                                3,15571


Svar #11
17. februar 2012 af Drix1000 (Slettet)

#9 

Er ikke helt med på, hvad du prøver på at sige.

For hvis jeg udregner frekvensen for min første måling hvor lambda = 465 så får jeg frekvensen til at være:

3*10^8/465*10^-7 = 6,45*10^12

Men jeg har målt frekvensen: 0,002151.

Så passer det heller ikke?

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det, du kalder "frekvens", er inverse bølgelængder og er i enheden (nm)-1 = 109 m-1 .


Svar #13
17. februar 2012 af Drix1000 (Slettet)

tak mathon, så mine frekvenser er altså helt forkerte, kan jeg se. hvordan omregnes inverse bølgelængder til almindelige bølgelængder så?


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Inverse bølgelængder er inverse bølgelængder (1/λ) . De kan omregnes til frekvenser ved at gange med lyshastigheden:

f = c·(1/λ)

Men det vigtigste er at gøre sig klart, hvilke enheder de indgående størrelser har, og hvilken enhed hældningskoefficienten har.


Svar #15
17. februar 2012 af Drix1000 (Slettet)

Okay, men nu har gjort følgende og kan stadig ikke få det til at passe:

Jeg har udregnet alle frekvenserne ved at gange med lysets hastighed og får følgende i pæn overensstemmelse med mathons udregnede frekvenser:

Frekvens       Spænding
645300              2,4723
535344              1,9826
512466              1,8285
472144              1,6158
454231               1,626
315571               1,102

Jeg har lavet grafen igen med U op ad y-aksen og f ud af x-aksen. min hældning er 4E-06. Nu kan jeg slet ikke se hvordan jeg skal kunne udregne plancks konstant.

Jeg undskylder for den tid I har brugt, men jeg kan stadig ikke få plancks konstant?

Jeg ved det er noget med enhederne, men hvad kan jeg ikke se?


Brugbart svar (1)

Svar #16
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Frekevenserne har mathon regnet for dig i #10 med de rigtige enheder.

Hvis du har sammenhængen

U = (hc/e) · (1/λ)

og afbilder U som funktion af 1/λ , bliver hældningscoefficienten α1 = hc/e .

Hvis du i stedet ønsker at benytte frekevenser f, har man så sammenhængen

U = (h/e) · c·(1/λ) = (h/e) · f

hvor hældningskoefficienten så bliver α2 = h/e . Man skal igen være opmærksom på enhederne.


Svar #17
17. februar 2012 af Drix1000 (Slettet)

Okay mange tak for al hjælpen. Jeg vil forsøge mig en sidste gang, idet jeg tror jeg har forstået det.

Jeg har indsat tingene således:

Frekvens Spænding
6,44715 2,4723
5,35344 1,9826
5,12466 1,8285
4,72144 1,6158
4,54241 1,626
3,15571 1,102

Min hældning er 0,417.

Da enhederne skal passe på hældningen være: 0,417 * 10^-14

0,417*10^-14 = h/1,602*10^-19

h = 6,68034 * 10^-34 J*s

Så nu ser det hele ud til at være i orden.

Tak for hjælpen endnu en gang


Brugbart svar (1)

Svar #18
18. februar 2012 af mathon

#10


                                       f = c / λ                                                      h = e·U / f

   U / v      bølgelængde / nm         frekvens / (1014 Hz)           h / (10-34 J·s)
2,4723           465                                6,44715                               6,1439
1,9826           560                                5,35344                               5,93352
1,8285           585                                5,12466                               5,71664
1,6158           635                                4,72114                               5,48342
1,626             660                                4,54231                               5,73528
1,102             950                                3,15571
                               5,59494  


Svar #19
18. februar 2012 af Drix1000 (Slettet)

Tak mathon, men hvorfor har du 10^14 Hz, det er det eneste jeg ikke forstår?


Brugbart svar (0)

Svar #20
18. februar 2012 af mathon

                enheder

                                      f = c / λ

eksempel
                                      f = (2,99792·108 m/s) / (465 nm) = (2,99792·108 m/s) / (465·10-9 m) =

                                                  (2,99792·108 m/s) / (4,65·10-7 m) = 6,44714·1014 Hz     
                                     


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.