Fysik

Halveringstid

17. februar 2012 af o1-bennerbaby (Slettet) - Niveau: A-niveau

Aktiviteten af et stof går 40 % ned over 16200 s. Hvad er halveringstiden ?

ER ikke sikker på om jeg har gjort det rigtig. Jeg fik  17820 sek er det rigtig? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man har

(1/2)t/t1/2 = 1 - 0,40 = 0,60    ,

hvor t = 16200s og t1/2 er halveringstiden , hvorfor

t/t1/2 = log(0,6) / log(0,5) , eller

t1/2 = t · log(0,5) / log(0,6) = 21982s


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. februar 2012 af Erik Morsing (Slettet)

Du ved, at dy/dt=k*t har løsningen y(t)=y0*ek*t.. Det er vores udgangspunkt, vores differentialligning.  Vi starter med y(0) = 100 (her i procent)., så er y(t)=100*ek*t . Går det 40% ned, så er der 60% tilbage, så 60 = y(16200) = 100*e16200*k , så find k. Dernæst kan du finde y(t). Du ved, at y(T), hvor T er halveringstiden = ½y(0), så ekT = 2.

fortsæt selv herfra


Svar #3
17. februar 2012 af o1-bennerbaby (Slettet)

Tak for svaret, begge to:)


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2012 af mathon

 

                                          A = k·N = k·No·e-k·t = Ao·e-k·t

                                          0,60·Ao = Ao·e-k·16200

                                          0,60 = e-k·16200

                                          ln(0,60) = -k·16200

                                          k = ln(0,60) / (-16200) = 3,15324·10-5 s-1

                                          T½ = ln(2) / k = 21982,03 s = 6,106 h = 6 timer 6 min 22 sek

                       


Skriv et svar til: Halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.