Kemi

Stofmængde

20. februar 2012 af ChristinaVestergaard (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ca. 60% af den samlede udledning af CO2 ved cementproduktion stammer fra kalkbrændingen, som forlæver ved 1450 grader. Nedenfor ses reaktionsskemaet for kalkbrændingen. 

CaCO3 (s)   ->  CaO(s)  +   CO2  (g)

Til produktion af 1000 kg cement kræves der 1178 kg calciumcarbonat.

b) Beregn det volumen carbondioxid, der iføæge reaktionsskemaet dannes ved brænding af 1178 kg calciumcarbonal ved 1450 grader og et tryk på 1.013 bar.  

 

Jeg er godt klar over at jeg skal bruge idealgasligningen, men jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal regne stofmængden af culdioxid?


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. februar 2012 af mathon

 

                                                              CaCO3 (s)   --->  CaO (s)  +   CO2  (g)
ækvivalente stofmængder i mol                           1                       1                1                        
ækvivalente stofmasser i kg                           100,09               56,08         44,01

                                                              1178                                       x


                                                    x / (44,01 kg)  =  1178 / 100,09

                                                    x = (1178/100,09) · (44,01 kg) = 517,972 kg

 

                                                    n(CO2) = (517,972 kg) / (0,04401 kg/mol) = 11769,4 mol

 


Svar #2
20. februar 2012 af ChristinaVestergaard (Slettet)

Tusind tak (:


Svar #3
20. februar 2012 af ChristinaVestergaard (Slettet)

... hvordan kommer du frem til stofmængderne i dit skema?


Brugbart svar (2)

Svar #4
20. februar 2012 af mathon

 

                                     CaCO3                      
              
M                                               sum({1,1,3}*{40.078,12.011,15.999})   

                                     CaO                     
              
M                                               sum({
1,1}*{40.078,15.999})   

                                     CO2                     
              
M                                               sum({
1,2}*{12.011,15.999})   
 


Skriv et svar til: Stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.