Kemi

stofmængdekoncentrationer

21. februar 2012 af sofieepigen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Find den formelle og dernæst de aktuelle koncentrationer af stoffer og ioner i følgende
opløsninger:


b) 5,00 g saccarose,   C12H22O11 opløses  i demineraliseret vand og  der fortyndes op til 100 mL


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2012 af mathon

   vandopløseligheden af C12H22O11 er ved 20ºC
                                 
                                       ca. 200 g/100 mL


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. februar 2012 af mathon

   n = m/M = (5,00 g) / (342,30 g/mol) = 0,014607 mol

   c = n/V = (0,014607 mol) / (0,100 L) = 0,14607 M

 

      molære koncentrationer i 100 mL           C12H22O11 (s)   --->   C12H22O11 (aq)
                                     start                           0,14607                          0                           formelle
                                     opløst                              0                         0,14607                      aktuelle
                            


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. februar 2012 af Salihu (Slettet)

n(C12H22O11) = m/M = 5 g/(342,3 g/mol) = 0,01461 mol

c(C12H22O11)= 0,01461mol/0,1L = 0,1461 M (molær)                formel

[C12H22O11] = 0 M                                                                               aktuel

opløsning: 

C12H22O11 --> 12C (aq) + 22H (aq) + 11 O (aq)  - Jeg ved ikke hvad ladningerne bliver her, men princippet er det samme

aktuelle konc. af ionerne: 

[C] = 12*c(C12H22O11) = 12*0,1461M =1,753 M

[H] = 22*c(C12H22O11) = 3,214 M

[O] = 11*c(C12H22O11) = 1,607 M


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. februar 2012 af mathon

@#3

                         C12H22O11  danner ikke ioner i vandig opløsning
men
                                      C12H22O11   +   H2O   <--->   2 C6H12O6  


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. februar 2012 af Salihu (Slettet)

#4

Ok, men bliver det så ikke:

[C6H12O6] = 2*c(C12H22O11) =2*0,1461 M = 0,2922 M  - efter din reaktion

Desuden har du slået op, at opløs. af C12H22O11 er 200 g/100ml

Hvorfor har du så lavet et ligevægtstegn i reaktionen i #4?

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. februar 2012 af mathon

          alle krystaller af C12H22O11 (s) opløses i 100 mL vand

                                                  C12H22O11 (s)   --->   C12H22O11 (aq)
  hvorefter ligevægten
                                                  C12H22O11 (aq)   +   H2O (l)   <--->   2 C6H12O6 (aq)
  indstiller sig

                            

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. februar 2012 af Salihu (Slettet)

aha, mange tak


Skriv et svar til: stofmængdekoncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.