Matematik

L´Hopital

21. februar 2012 af perlez (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej:)

jeg sidder med denne opgave:

lim,x->1 =     (e^(0,5(x-1))-1  /  (2(x-1))

når man indsætter grænsen giver denne o over o

derfor benytter jeg L´hopital. jeg differentiere både tæller og nævner for sig og får nævneren til 2.

Men er tælleren en sammensat funkition, eller hvordan kan man differentiere den?

mvh.


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. februar 2012 af SuneChr

Vi kan indføre to funktioner  f og g    i tælleren:

f(x)  =  e          og           g(x)  =  ½·x - ½          og får da

                [  f (g(x) ) ] ´  =  f ´ ( g(x) )·g ' (x)

konstanten i tælleren går væk ved differentiation.


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. februar 2012 af Erik Morsing (Slettet)

sæt g(x) = 0,5*(x-1) og brug f(g(x))  f '(g(x))*g'(x)


Svar #3
21. februar 2012 af perlez (Slettet)

tak for hjælpen :)

men synes stadig at den driller lidt

jeg får da:

e^(0,5(x-1))*1/2x-1/2  /  2

kan det virkelig passe?


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Tælleren differentieret bliver

[ e0,5(x-1) -1 ]' = 0,5·e0,5(x-1) , der for x = 1 har værdien 0,5

Nævneren differentieret bliver

[ 2(x-1) ]' = 2 , der for alle x har værdien 2.

Benytter man l'Hôpital, får man derfor grænseværdien til 0,5 / 2 = 1/4 .


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. februar 2012 af nielsenHTX

#3 nej er det ikke rigtigt.

L´Hopital's regel siger du kan differentier tæller og nævner for sig.

så (e^(0,5(x-1))-1)' = 0,5*e(0,5*x-0,5)                         løses med #1+2

og  (2(x-1))'=2

altså har (0,5*e(0,5*x-0,5))/2 samme grænse som (e^(0,5(x-1))-1)  /  (2(x-1)) og den første kan grænsen nemt findes

 

 

 

 


Svar #6
22. februar 2012 af perlez (Slettet)

mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: L´Hopital

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.