Kemi

pH

22. februar 2012 af blueshadow94 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej søde mennesker.. jeg er lge startet på emnet pH og er lidt lost. har siddet med en opgave i lang tid nu, men kan ikk rigtig finde ud af den :(
 

Hvordan var det nu man beregnede pH, hvis man har 0,1 mol Hcl og 1 L vand ? skal man bare sige 0,1 : 1 L = 0,1 .. og så sige pH = -log(0,1) hvilket er 1 ? er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2012 af mathon

                       HCl (aq) er en stærk syre
hvorfor
                       [H3O+] = c(HCl (aq)) = (0,1 mol) / (1 L) = 0,1 M

                       pH = -log([H3O+]) = -log(10-1) = -(-1) = 1

 

   ...så Ja


Svar #2
22. februar 2012 af blueshadow94 (Slettet)

mange tak for svaret :)
 

Men har lige et lille spørgsmål mere: der står at 1 L 0,5 M Naoh får tilsat 0,1 mol HCl og man skal beregne koncentrationen før og efter:

 

før: - log(0,5) (da der er 0,5 mol pr. L hvilket svarer til 0,5 M) = 0,3

efter: da der bliver brugt 1 mol har vi 4 mol tilbage pr. L så -log(0,4) = 0,39.. er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2012 af mathon

                       NaOH er en stærk base
hvorfor

     før
                       [OH- ] =
c(NaOH) = 0,5 M

                       pOH = -log[OH-]  = -log(0,5) = 0,30
ved 25ºC
                       pH = 14 - pOH = 14 - 0,30 = 13,70


     efter
                       [OH- ]
= 0,4 M                                                 forudsat at klorbrinten ikke ændrer rumfanget kendeligt

                       pOH = -log[OH-]  = -log(0,4) = 0,40
ved 25ºC
                       pH = 14 - pOH = 14 - 0,40 = 13,60

 

 

      


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.