Matematik

eksponentieltet

22. februar 2012 af 11ajlu (Slettet)

jeg er igang med en matematik aflevering men jeg har et problem og kan ikke komme videre, håber i kan hjælpe!

En population af dyr er på 7 år vokset fra 300 til 400. vokset med 14,28571429 pr. år
Det antages, at populationen vokser eksponentielt.
a) bestem sammenhæng mellem antallet af dyr i populationen og tiden


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2012 af nielsenHTX

når noget vokser eksponentielt er det på formen

f(t)=b*at med dine tal bliver det

400=300*a7   find a

sammenhængen er så

f(t)=300*at           med dit fundne a og t er tiden i år


Svar #2
22. februar 2012 af 11ajlu (Slettet)

Ved du hvordan finder jeg a?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2012 af nielsenHTX

#2 hvad tror du selv?


Svar #4
22. februar 2012 af 11ajlu (Slettet)

a er vel vækstreten, og det er jo så:

100/7= 14,28571429, så tænker at måske er vækstraten 14,3% ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2012 af nielsenHTX

#4 hvis noget vokser med 14,3% om året og starter med 300 vil det være 300*1,143^7=764,618 efter 7år  så nej det er ikke vokset med 14,3% om året.

prøv nu at finde a i 400=300*a7.


Svar #6
22. februar 2012 af 11ajlu (Slettet)

okay, så det er: 7. kvardratrod af (400/300) = 8,082903769?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2012 af nielsenHTX

#6 tror du mener det rigtigt, men du taster forkert på din lommeregner

400=300*a7   ⇔

400/300=a7      ⇔      man tager så den 7. rod af a       

a=(400/300)1/7≈1,041953

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den årlige vækstrate r findes af

(1 + r)7 = 400/300 = 4/3 , dvs

r = (4/3)1/7 - 1 ≈ 4,20%

Der er altså ikke tale om vækstrate pr 14,3% pr år, men om 4,20% pr år.


Svar #9
22. februar 2012 af 11ajlu (Slettet)

Jeg vil sige mange tak for hjælpen!

 


Skriv et svar til: eksponentieltet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.