Matematik

Harmoniske svingninger

22. februar 2012 af Ewolver (Slettet) - Niveau: A-niveau

En funktion er givet ved regneforskriften:

f(t)=sin(0,3t)

a) bestem svingningstiden t:

Og det giver: 2*pi*10/0,3*10=20*pi/3

b) Bestem de værdier af t hvor der er bølgetoppunkt. Og her er jeg lost, nogle der kan vise udregning til den her opgave skåret ud i pap? :) 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Svingningstiden T bestemmes af

0,3·T = 2π , så

T = 2π/0,3 = 20π/3

b) Der er bølgetop, hvor sin(0,3t) = 1 . Løs nu denne ligning.


Svar #2
02. marts 2012 af Ewolver (Slettet)

b) Så det bliver = solve(sin0,3t)=1,t) = t=3,33333*(2*@n28*π+π-1) eller +1, det skal ikke begrænses i noget interval?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. marts 2012 af mathon

                         sin(0,3·t) = 1

                         sin(0,3·(to + Δt)) = 1                        da sinusfunktionen er periodisk

                         sin(0,3·to + 0,3·Δt) = 1       

                                              0,3·Δt = p·2π      
                                               Δt = p·(2π/0,3) = p·20,944

hvoraf
                         sin(0,3·(to + p·20,944)) = 1

                         0,3·(to + p·20,944) = (π/2)

                         to + p·20,944 = 5,23599

                         to = 5,23599 + p·20,944                       p∈Z

                                             
       

 

 


Svar #4
02. marts 2012 af Ewolver (Slettet)

Jeg forstår godt udregningerne, men jeg forstår ikke hvordan de hænger sammen med grafen? 

Jeg vil lige prøve at forklarer sammenhængen sådan som jeg forstår det: 

p·20,944 viser de steder på x-aksen hvor der er bølgetoppunkter?

og 5,23599 er der hvor grafen skærer x-aksen første gang efter 0? right? og p∈Z betyder at det gælder for alle steder hvor der er ganget med et helt tal p. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. marts 2012 af mathon

 

                            5,23599 er løsningen i det principale interval [0,2π[


Skriv et svar til: Harmoniske svingninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.