Matematik

Solve

23. februar 2012 af Tsubasa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave, der lyder således: Bestem, temperaturen i stegen 20 minutter efter at stegen er sat i ovnen, og bestem tiden, efter at stegen er sat i ovnen, som funktion af temperaturen i stegens indre.

Jeg har sat streg under, det som jeg ikke forstår. (Tjek vedhæft) Jeg har prøvet at solve t, men det virker ikke, hvad er det jeg gør forkert?

Vedhæftet fil: New canvas.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man kender funktionen I(t) som er temperaturen som funktion af tiden, skal man så isolere t som funktion af I , dvs. man skal bestemme den inverse funktion til T = I(t) , dvs. t = I-1(T) .

Her er

T = 200·(1 - 0,9·e-0,0091t) , så

0,9·e-0,0091t = 1 - T/200 , og dermed

t = ln( (1 - T/200)/0,9 ) / (-0,0091)


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. februar 2012 af PeterValberg

Hvis jeg tolker det du har lavet korrekt, - så er:

I(t) = 200·(1 - 0,9·e-0,0091·t)

funktionen, der giver dig temperaturen (inde i stegen) I efter t min i ovnen

Hvis du skal  kunne bestemme tiden som funktion af temperaturen, skal du
omskrive ovenstående ligning, så det bliver t, du finder ved indsættelse af 
den indre temperatur (som den uafhængige variabel)

t(I) = ............

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
23. februar 2012 af Tsubasa (Slettet)

Altså, jeg forstår godt, at det er t(I) jeg skal finde, men problemet er ti-interactive der driller, eller bare mig der ikke kan finde ud af at bruge det. Men mange tak for hjælp :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. februar 2012 af PeterValberg

Det er længe siden, jeg sidst har brugt TI-interactive, men kan godt
huske, at den nogen gange har "sit eget liv"....

et skud i tågen.. har du sat gangetegn efter 200 og 0,9 og -0,0091 ???

der ser forøvrigt ud til at være en halvparentes for meget (eller for lidt)
i forbindelse med eksponenten til e, måske det er problemet ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
23. februar 2012 af Tsubasa (Slettet)

Jeg har prøvet det hele, men det virker stadigvæk ikke. Så må jeg bare gør det på det traditionalt måde T_T


Skriv et svar til: Solve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.