Matematik

tangent(svær)

24. februar 2012 af bonzoadam (Slettet) - Niveau: A-niveau

Givet funktionen f(x)=x^2-50*ln(x), x>0

 

Det oplyses at der netop er en værdi af xsåledes at linjen med ligningen y=f´(x0)*x er en tangent til grafen for f.

Er ret lost?????

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2012 af mathon

    beregn først
                                 f '(x)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2012 af mathon

  
                tangentligningen i Po(xo,yo)
                er
                                       y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo) = f '(xo)·x - f '(xo)·xo + f(xo)

hvis
                tangentligningen i Po(xo,yo)
                er

                                       y = f '(xo)·x - 0
er
                                       f '(xo)·xo + f(xo) = 0


Svar #3
24. februar 2012 af bonzoadam (Slettet)

Hvorfor bliver  y = f '(xo)·x - 0 til    f '(xo)·xo + f(xo) = 0 ?


Svar #4
24. februar 2012 af bonzoadam (Slettet)

ok nu forstår jeg det sidste men jeg kan stadig ikke findu ad af at finde x0

f´(x) er forøvrigt 2x-(50/x)


Svar #5
24. februar 2012 af bonzoadam (Slettet)

jeg går ud fra at jeg nu skal løse to ligninger med to ubekendte?


Svar #6
24. februar 2012 af bonzoadam (Slettet)

Er x0 =5?????????


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. februar 2012 af mathon

rettelse     
                   f '(xo)·xo + f(xo) = 0   --->   f(xo) - f '(xo)·xo = 0

........................
 
                tangentligningen i Po(xo,yo)
                er
                                       y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo) = f '(xo)·x - f '(xo)·xo + f(xo)

hvis
                tangentligningen i Po(xo,yo)
                er

                                       y = f '(xo)·x - 0
er
                                       f(xo) - f '(xo)·xo  = 0

                                       xo2 - 50·ln(xo) - (2xo - (50/xo) = 0

                                       xo3 - 50·ln(xo)·xo - 2xo2 + 50 = 0

                                       xo3- 2xo2 - 50·ln(xo)·xo  + 50 = 0

         CASberegning giver
                                                   xo = 1,75353    v   xo = 12,0045              

                                   


Svar #8
24. februar 2012 af bonzoadam (Slettet)

100000000 tak for hjælpen, god weekend!


Svar #9
24. februar 2012 af bonzoadam (Slettet)

Ej jeg bliver så lige nød til at spørge om noget mere.

f(x0)-f´(x0)*x0=0 bliver det ikke til

x0^2-50ln(x0)-(2x0-(50/x0))'x0=0 istedet for    xo2 - 50·ln(xo) - (2xo - (50/xo) = 0 som kan løses til x=2,418 da der jo netop kun er 1 værdi af x?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man har

f(x0) = x02 - 50·ln(x0) , og

f'(x0) = 2·x0 - 50/x0 . så

f(x0) - f'(x0)·x0 = 0 ⇒  x02 - 50·ln(x0) - (2·x0 - 50/x0)·x0 = 0 ⇒ x02 + 50·ln(x0) -50 = 0 , der har  netop en løsning x0 , og denne opfylder

2,4182 < x0 < 2.4183


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Den sidste linie i #10 skulle naturligvis læses

2,4182 < x0 < 2,4183


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. februar 2012 af mathon

sorry for for det smuttede xo

                                   i
           xo2 - 50·ln(xo) - (2xo - (50/xo)·xo = 0


Svar #13
24. februar 2012 af bonzoadam (Slettet)

 Helt i orden, så er der jo håb for os andre:-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. marts 2012 af esparanzo (Slettet)

Hej, jeg sidder med den samme opgave, men kan simpelthen ikke se sammenhængen af det, der er blevet skrevet tidligere. Er der nogen, der vil uddybe det lidt mere ? :)


Svar #15
06. marts 2012 af bonzoadam (Slettet)

Har du fundet ud af det?

 


Skriv et svar til: tangent(svær)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.