Matematik

Tilvækst

27. februar 2012 af turok (Slettet) - Niveau: B-niveau

HEJ, JEG har en opgave som jeg ikke kan finde ud af, er ikke så god til matematik, så ville være godt hvis i kunne uddybe lidt:)

 

En populations tilvækst pr. tidsenhed er proportional med populationens størrelse til samme tidspunkt.
a) Indfør passende størrelser og opstil en differentialligning, som populationen opfylder.

Det oplyses at populationen efter 4 døgn er på 45 individer og proportionalitetskonstanten mellem tilvæksten og størrelsen af populationen er -4.

 


b) Find en forskrift for populationens størrelse som funktion af tiden.
Bestem definitions-, værdimængde og monotoniforhold for den funktion vi har brugt som model for populationen (den vi lige fandt).

 

på forhand tak:D


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Lad y være populationens størrelse til tiden t. Så gælder der

dy/dt = -4·y ,

med y(4) = 45 .

Løs nu denne differentialligning.


Svar #2
28. februar 2012 af turok (Slettet)

forestår ikke helt hvordan du vil løse den?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Løs ligningen ved separation af de variable.

(1/y) dy = -4 dt

∫ (1/y) dy = ∫ (-4) dt

ln(y) = -4t + k

y = c·e-4t

Bestem konstanten c, så begyndelsesbetingelsen y(4) = 45 er opfyldt.


Svar #4
29. februar 2012 af turok (Slettet)

Forstår ikke helt?

 

vil ligningen ikke hedde  P'(t)=a*P(t)?


Svar #5
29. februar 2012 af turok (Slettet)

Har fundet ud af det..


Skriv et svar til: Tilvækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.