Matematik

Differentialligning

28. februar 2012 af bonzoadam (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen der kan hjælpe mig til at løse opgave b. i vedlagte.

Jeg har løst a til : r(t)=0.017·e-0.025*t

Vh 

Vedhæftet fil: fdgfdg.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal så løse differentialligningen

dN/dt = r(t) · N

med N(0) = 106,5 .

Løs differentialligningen ved separation af de variable.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2012 af peter lind

Brug separation af variable til at løse differentialligningen


Svar #3
28. februar 2012 af bonzoadam (Slettet)

Ok, det er så her jeg er rimelig blanco:-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

(1/N)·dN/dt = r(t) , dvs

d(ln(N))/dt = r(t) , eller

∫ (d(ln(N))/dt) dt = ∫ r(t) dt , eller

ln(N) = ∫ r(t) dt

Fortsæt nu selv.


Svar #5
28. februar 2012 af bonzoadam (Slettet)

Er det korrekt at :

N=e-0.68*80.97531)^t+c

og at når jeg løser for N(0)=106,5

N=210.218*(0.506617)(0.97531)^t

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

man finder, at

ln(N) = -(0,017/0,025)·e-0,025t + k = -0,68·e-0,025t + k

og da N(0) = 106,5 , får man

k = 0,68 + ln(106,5) = 5,348 , så

N = e5,348-0,68·e^(-0,025t)

    = 210,218·e-0,68·e^(-0,025t)

Dit udtryk er helt konsistent med dette.

 


Svar #7
28. februar 2012 af bonzoadam (Slettet)

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. februar 2012 af mathon

 

                               (1/N)·(dN/dt) = r(t)

                               (1/N) dN = 0.017·e-0.025·tdt

                               ln(N) = 0,017 · (-1/0.025)·e-0.025·t + k

                               ln(N) =-0,68·e-0.025·t + k

                               N = C·exp(-0,68·e-0.025·t)

                                                 N(0) = 106,5 = C·exp(-0,68·e-0.025·0)

                                                 106,5 = C·0,506617

                                                 C = 106,5 / 0,506617 = 210,218


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.