Fysik

A17. bundaflejringers alder

02. marts 2012 af karete (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg håber nogen kan hjælpe mig med disse spørgsmål.


Det radioaktive nuklid 92 210 Pb henfalder ven en β- -proces til et nuklid af Bi(vismuth).


a) Opskriv reaktionsskemaet for denne proces.


92 210 Pb har en halveringstid på 22,3 år. Aktiviteten for 92210 Pb i en prøve er 27 Bq.
b) Hvor mange 92210 Pb-kerner er der i prøven.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. marts 2012 af mathon

a)

                                                 21082Pb   --->   21083Bi   +  0-1e  +  ν


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. marts 2012 af mathon

b)

                                T½ = 22,3 år = 7,03719·108 s

                                 A = k·N = 27 Bk

                                 A = (ln(2) / T½)·N = 27 s-1

                                 N = 27 s-1·(T½ / ln(2))

                                 N = 27 s-1·((7,03719·108 s) / ln(2))

                                 N = 2,74118·1010

                                


Svar #3
03. marts 2012 af karete (Slettet)

tusind tusind tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. marts 2012 af elska (Slettet)

Kan jeg så få svar på det her. Kan nemlig ikke helt forstå den :/

Fem lige store prøver hentes op fra forskellige lag i bundaflejringen af en sø. Ved alderen af et lag forstås den tid, der er gået, siden laget blev aflejret. Tabellen viser aktiviteten fra  210/82 Pb i de fem prøver. Man kan regne med, at alle prøverne indeholdt den samme mængde 210/82 Pb, da de blev aflejret.
 

Dette er et skema men kan desværre ikke ses her ..
Lag nr.:         1       2      3       4           5
Aktivitet/bq: 17     7,6    3,6   1,7      0,68
Dybde/mm: 22    53      81   110     145
 

c) Hvad er aldersforskellen mellem lag nr. 5 og lag nr. 1?

Håber i kan hjælpe mig :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. marts 2012 af mathon

k = ln(2) / T½ = ln(2) / (22,3 år) = 0,031083 år-1

                                                                            
                                                           Δt = - ln(A5 / A1) / (0,031083 år-1)


Skriv et svar til: A17. bundaflejringers alder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.