Kemi

Haster - OT bestemmelse

11. august 2005 af niqo (Slettet)
Hej vi har lige haft kemi for første gang lgie siden ferien..
Vi skal bestemme oxidationstallene på de negative ioner på en hel side..

Hvis i viser mig 2 eksempler vil jeg tro at jeg kan lave resten selv da hjernen så slå til.. hehe

F-

og

Cl-

og

HSO3-
på forhånd mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2005 af Waterhouse (Slettet)

F- og Cl- har begge oxidationstal -1, da tallet her er det samme som ionens ladning.

HSO3-molekylet har ligeledes oxidationstal -1; hvert O-atom har -2, hvert H-atom -1, og vi kan så se at svovl må have +4 for at det går op.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. august 2005 af frodo (Slettet)

"HSO3-molekylet har ligeledes oxidationstal -1"

nope.. Man kan ikke snakke om oxidationstal for et molekyle. Men for atomer. Idet jeg går ud fra, at det er svovl's OT der skal bestemmes:

O er mere elektronegativt end svovl, hvorved det får OT=-2, mens H er mindre elektronegativt, hvorved det for OT=+1
samlet set, skal summen af OT være lig med ladningen af formelenheden:
OT(S)+1+(-2)*3=-1 <=> OT(S)=4

Svar #3
11. august 2005 af niqo (Slettet)

hmmm..
både f- og Cl- oxidationstal -1 fordi tallet er det samme som ladningen? forstår ikk rigtig..

HSO3 --> hvordan ved man fra hvad oxidationstallene er på de forskkelige? er der ikk noget med at man skal kigge i yderste skal? eller not?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. august 2005 af frodo (Slettet)

reglen er, at summen af OT skal være lig ladningen. Da Cl- og F- begge er enatomige, må OT=ladningen

du skal tænke dig til en fuldstændig elektronoverførsel i den retning, elektronerne er forskudt. Da O er mere elektronegativt end S vil elektronerne være forskudt over mod O. Da O er i gruppe 6, mangler den 2 elektroner for at opfylde oktetreglen => OT(O)=-2

Da H er mindre elektronegativt vil den afgive sin ene elektron, og derved få OT=+1

Svar #5
11. august 2005 af niqo (Slettet)

ok kan godt følge med nu, men hvor ved du fra at O mangler 2 elektroner?

hvad er det så OT for HSO3 -

Får O elektronerne fra svovl?

ja jeg er sq lidt væk..

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. august 2005 af frodo (Slettet)

benyt bare, at i langt de fleste tilfælde er OT(O)=-2 og OT(H)=+1, og at summen af OT = ladningen:

3*OT(O)+OT(H)+OT(S)=-1 <=>
3*(-2)+1+OT(S)=-1 <=>
OT(S)=4

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. august 2005 af frodo (Slettet)

1.Når H er bundet til at mere elektronegativt grundstof, har H-atomet
oxidationstallet +I
2. Når O er bundet til mindre elektronagtive grundstoffer, har O-atomet
oxidationstallet –II
3. Summen af oxidationstallene er lig med formelenhedens ladning.

Svar #8
11. august 2005 af niqo (Slettet)

ok er med nu men sidste spørgesmål.. ladning? hvad bruger man det til=? :/

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. august 2005 af frodo (Slettet)

jeg tror ikke jeg ved hvad du spørger om.

Svar #10
11. august 2005 af niqo (Slettet)

tusind tak er fuldstændig med nu! :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. august 2005 af frodo (Slettet)

øhh.. det var da et underligt svar at forstå

Svar #12
11. august 2005 af niqo (Slettet)

hovsa... det var fordi jeg selv fattede mit eget spørgesmål, havde overset det du havde skrevet efter.. - men mange tak fordi du vil bruge din tid på at hjælpe mig så meget!

Svar #13
11. august 2005 af niqo (Slettet)

jeg har lavet de 30 som der skulle laves, men vil i tjekke de to igennem sådan så jeg tror at jeg har lavet resten rigtigt..


ClO-

OT(Cl) + OT(O) = -1

OT(Cl) + (-2) = -1

OT(Cl) - 1 = 0

OT(Cl) = 1


det var den første


ClO2-

OT(Cl) + 2OT(O) = -1

OT(Cl) + 2*(-2) = -1

OT(Cl) - 3 = 0

OT(Cl) = 3

og det er den anden

Brugbart svar (0)

Svar #14
11. august 2005 af frodo (Slettet)

helt korrekt!

Svar #15
11. august 2005 af niqo (Slettet)

det lyder sq godt så! :)

Skriv et svar til: Haster - OT bestemmelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.