Matematik

Hjælp til isolering

08. marts 2012 af Mathisstrange (Slettet)

Hej jeg vil gerne have lidt hjælp til at isolere t

 

35 = 114,6*(1-0.927*e^-0.14*t)

 

Jeg har prøvet med ln, fordi det er den inverse osv, men kan ikke helt få det til at få hjælp

Jeg ved allerede at t = 2.06, men jeg vil gerne vide hvordan jeg kommer derover

på forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

Først skriver vi det pænt op: 35=114,6*(1-0,927*e-0,14t). Så tager vi logariotmen på begge sider

log(35) = log(114,6) + log(1-0,927*e-0,14t) = fortsæt herfra


Svar #2
08. marts 2012 af Mathisstrange (Slettet)

Først og fremmest undskyld for at jeg lader til at have problemer med at opskrive det på den her side.

 

log(35)-log(114,6) = log(1-0,927*e^-0,14t)

log(35)-log(114,6)= log(1-0,927*e)*-0,14t

(log(35)-log(114,6))/log(1-0,927*e) = -0.14t

 

Er dette korrekt? Hvis ikke har jeg brug for yderligere hjælp


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. marts 2012 af SuneChr

Vi skal vel gange parentesen ud og så anvende den naturlige logaritme.

Vi har   e- 0,14·t  =  (114,6 - 35)/(114,6·0,927)

Ved at tage ln på begge sider, bliver det lettere.  ln e = 1


Svar #4
08. marts 2012 af Mathisstrange (Slettet)

Ja præcis, vi skal vel bruge at den naturlige logaritme er den inverse til e?

 

e^-0,14·t  =  (114,6 - 35)/(114,6·0,927)

e^-0,14·t  = 0,7492878941

ln(-0,14*t = ln(0,7492878941)

-0,14*t = ln(0,7492878941)

t = ln(0,7492878941)/-0,14

t= 2,061657129

 

Tusind tak for hjælpen!

 

 

 


Skriv et svar til: Hjælp til isolering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.