Kemi

Titrering af eddike syre?!

10. marts 2012 af Nikgi0 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen, jeg sidder her med en rapport hvor jeg ikke rigtig ved hvor jeg skal starte med nogle bestemte spørgsmål.

Jeg har disse oplysninger:
0.100 M NaOH
Eddikesyre med ukendt koncentration (dog omkring 0.100 M)

25 ml eddikesyre i min opløsning til at starte med, og har en ph på 3.2

Der bliver tilsat 40 mL NaOH og opløsningen har til slut en ph på 11.8

Spørgsmålene lyder som følgende: 
3. Udregn den stofmængde NaOH, der er tilsat ved ækvivalenspunktet. Beregn derefter koncentrationen af den ukendte eddikesyreopløsning.
4. Når vi kender eddikesyreopløsningens koncentration, kan pH beregnes. Beregn først pH i den rene eddikesyreopløsning. Derpå beregnes pH efter tilsætning af 5,0 mL, 15,0 mL og 25 mL 0,100 M NaOH. Forklar hvilke formler du benyttet til dine beregninger.
5. Hvad er pH i halvækvivalenspunktet, og hvor mange mL NaOH er der tilsat i dette punkt?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2012 af mathon

3. Udregn den stofmængde NaOH, der er tilsat ved ækvivalenspunktet. Beregn derefter koncentrationen af den ukendte eddikesyreopløsning.

                     stofmængdeforhold
                                                                    CH3COOH : NaOH  =  1 : 1
hvoraf
 

                                      n(NaOH) = V·c = (0,040 L) · (0,100 mol/L) = 0,0040 mol

                                                cs = nb / Vs = (0,0040 mol) / (0,025 L) = 0,16 M

4. Når vi kender eddikesyreopløsningens koncentration, kan pH beregnes. Beregn først pH i den rene eddikesyreopløsning. Derpå beregnes pH efter tilsætning af 5,0 mL, 15,0 mL og 25 mL 0,100 M NaOH.

    ren eddikesyreopløsning
                                                     pH = (1/2)
·(pKs - log(cs)) = (1/2)·(4,76 - log(0,16)) = 2,8

efter tilsætning af en dråbe naOH haves en buffer-opløsning
hvis pH beregnes
                                   af
                                                     pH = pKs + log(V / (Vo-V))

                                                     pH = 4,76 + log(V / ((40 mL) - V))

 

     tilsat 5,0 mL

                                                     pH = 4,76 + log((5 mL) / ((40 mL) - (5 mL))) = 3,9

     tilsat 15,0 mL

                                                     pH = 4,76 + log((15 mL) / ((40 mL) - (15 mL))) = 4,5

     tilsat 25,0 mL

                                                     pH = 4,76 + log((25 mL) / ((40 mL) - (25 mL))) = 5,0

 

5. Hvad er pH i halvækvivalenspunktet, og hvor mange mL NaOH er der tilsat i dette punkt?

                                                     pH = pKs + log((1/2)Vo / (Vo - (1/2)Vo)) = pKs = 4,76 ≈ 4,8

    tilsat (1/2) · (40 mL) = 20 mL

 

 


                                              
 


Svar #2
11. marts 2012 af Nikgi0 (Slettet)

Mange tak :)

Endnu engang mathon :)


Svar #3
09. april 2012 af Nikgi0 (Slettet)

Der er noget der er forkert her.
For ved 15 mL og 25 mL skal man ikke bruge samme formler som ved 5 mL, da koncentrationen ikke længere er den samme?


Skriv et svar til: Titrering af eddike syre?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.