Matematik
Vektor (projektion) og stamfunktion
Hej allesammen!
Jeg har lidt svært ved at løse opgave 5b og 6 inedenstående link. Jeg ville høre, om nogle af jer kunne hjælpe mig på rette spor.
http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Studieretninger-og-fag/Studentereksamen-%28stx%29/Fag-paa-stx/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF10/Forsoeg%20med%20digitale%20eksamensopgaver/100217_opgave_mat_A_digital_proeve.ashx
Jeg siger tak på forhånd
Svar #1
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
5b) Da vinklen mellem vektorerne a og b er større end 90º (vektorerne udspænder en stumpvinklet trekant), er skalarproduktet a•b negativt. Projektionen ba er parallel med vektoren a, men modsat rettet a.
6) a) Man skal benytte, at g' = f, og at g'(x) = 0, hvor f(x) har vandret tangent (lokalt ekstremum).
b) Parallelforskyd grafen for g(x) i y-aksens retning et passende stykke, så grafen for g(x) ligger over x-aksen.
Svar #2
13. marts 2012 af OhFortuna (Slettet)
5B) Det ser ud i tegningen at Vinklen γ mellem vectorerne a og b er stump : ½π<γ<π.
Vi ved a•b= |a|•|b|•cosγ, or dermed er cosγ<0, og a•b<0.
Projectionen ba ligger lige over a og er dermed -ka (k>0)
6A) Hvis du kiiger nøje (i matematikken kigger man altid nøje) på grafen A og B, så ser man at A har nulpunkter lige der
hvor B har ekstremer (hvor tangenter på B er horizontalt) og du ved tangenten horisontal = afledte funktion =0. Så hvilken er stammfunktion?
(resten er til dig. har det godt!)
Svar #3
13. marts 2012 af Rosekide (Slettet)
Tak for jeres svar. Jeg er med i 5b. Men opgave 6 forstår jeg stadig ikke helt; jeg kan ikke lige for det med nulpunkter og f'=0 til at hænge sammen??
Svar #4
13. marts 2012 af Rosekide (Slettet)
A må da være den afledte, mens B er stamfunktionen?? Eller har jeg misforstået det?
Svar #5
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Ja, det er korrekt. A er grafen for den afledede funktion f, mens B er grafen for funktionen g, som er en stamfunktion til f, idet man ser, at hvor grafen for A skærer x-aksen (funktionen er = 0), har grafen for B vandret tangent (dens afledede er lig med 0).
Svar #6
13. marts 2012 af Rosekide (Slettet)
Super, dejligt at have forstået det.
Har i en idee til, hvordan man l'ser 10b og 11c, sidder lidt fast i dem i den del med hjælpemidler.
Svar #7
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#6
10b) Man skal løse ligningen
π · 0∫a (f(x))2 dx = 2200 cm3
som en ligning i a.
11c) Differentier funktionen S(x) og beregn så S'(4), som angiver, hvor meget antallet af udsendte sms-beskeder ændrede sig i 2004.
Svar #8
13. marts 2012 af Rosekide (Slettet)
Lige et spørgsmål indne jeg løser dem; hvorfor kan man løse 10b sådan. Altså vil det sige, at x-værdien er det der er over vasen?
Svar #10
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#8
Når man bruger vasen, hældes der jo vand i fra x = 0 til x = a , hvor a er vandets højde i vasen. Man skal derfor finde den øvre grænse for integralet, således at voluminet er lig med 2200 cm3 .
#9 -- Jeg har ingen anelse om, hvad du taster ind på din lommeregner.
Svar #11
13. marts 2012 af Rosekide (Slettet)
Aha, jeg tror, at jeg er med nu. Jeg indsatte jo x=22 som øvre grænsen og det giver jo på ingen måde mening. Men det er vel 2000 kubikcentimeter, ikke sandt?
Så vil det sige, a=14,29 er svaret til opgaven. At det er her grænsen går.
Svar #12
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#11
OK. Ja, det skal være 2000 cm3 , ikke 2200 som har jeg skrevet det i #7 og #10.
Svar #13
13. marts 2012 af Rosekide (Slettet)
Er resultatet så blot a=14,29 eller skal jeg trække det fra 22?
Svar #14
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#13
Vandet fyldes jo i fra bunden, så det skal da ikke trækkes fra 22. Hvad fik du som resultat for hele vasens rumfang i a) ?
Svar #15
13. marts 2012 af Rosekide (Slettet)
Der fik jeg 2493,37.
Vil det altså sige, at 14,29 er over vasen?
Svar #16
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#15
Nej, det er den øvre integrationsgrænse. Det er højden af vandstanden i vasen, når den indeholder 2000 cm3 vand.
Svar #17
13. marts 2012 af Rosekide (Slettet)
Hmm, tror jeg har mistet tråden så - igen, igen. Hvad skal jeg så gøre nu?
Svar #18
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#17
Der er ikke mere at gøre. a = 14,29 cm er svaret på vandstandens højde i vasen.
Svar #19
13. marts 2012 af Rosekide (Slettet)
Super! Mange tak Andersen11.
Et meget kort spørgsmål i opgave 12 ikke, skal jeg bestemme den anden grænse selv, for jeg kender jo den ene 3pi?
Svar #20
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#19
Opgaven siger jo tydeligt, at y-aksen er en afgrænsning for punktmængden T; y-aksen har ligningen x = 0 .
