Matematik

Skæringspunkt

14. marts 2012 af Henryette (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har to ligninger

Y= x2-4x+4

Y=x+4

1. spørgsmål. hvordan laver jeg x2 om til bare 'x'?
Ligningerne i sig selv er jo nemme nok, men mit problem ligger i at jeg skal sætte dem i forhold til hinanden. 

Det prøvede jeg så. Men så blev x=0?  

x2-4x+4=x+4
x-4x+4-4+x=x+4-x-4
-2x=0

SÅ prøvede jeg at samle x'erne på den anden side. 2. spørgsmål.. Må jeg godt det?!

x²-4x+4=x+4
x-4x+4-4+4x-x=x+4-4+4x-x
0=4x

Hvad gør jeg?

På forhånd tak! :D

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2012 af nielsenHTX

x2-4x+4=x+4   træk x fra og træk 4 fra

x2-5x=0  sætter x uden for en parentes

x(x-5)=0 ved brug af nulreglen

x=0 eller x-5=0

 


Svar #2
14. marts 2012 af Henryette (Slettet)

det med paranteserne og nul reglen har jeg aldrig hørt om. Hvad går det ud på? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2012 af OhFortuna (Slettet)

Noget forkert!!

(y=x2-4x+4) Λ (y=x+4) ⇒

x2-4x+4 = x+4 (fordi y=y)⇒

x2-5x = 0 ⇔x(x-5)=0 med løsningerne (x1=0) og (x2=5)

Med x1=5 har vi y1=x1+4 = 0+4 = 4, skæringpunktet er P1(0,4)

Med x2=5 har vi y2=x2+4 = 5+4 = 9, skæringpunktet er P2(5,9)

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2012 af nielsenHTX

#2 så stop her

x2-5x=0

og brug den selvvanlige formel for en 2.gradsligning på formen ax2+bx+c=0


Svar #5
14. marts 2012 af Henryette (Slettet)

Jeg står af fra x(x-5)=0? og hvordan fik du xog x2? Jeg er virkelig stået af her? Jeg kan godt se at du skal have to skæringspunkter fordi den ene er en parabel, men hvordan du kom fra x2 -5x=0 og til x(x-5) er mig en gåde? og videren frem faktisk. Undskyld... 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. marts 2012 af OhFortuna (Slettet)

x2 betyder x*x, 5x betyder 5*x, x*x - 5*x begge har en faktor x, som kan tages ud x * (x-5)

Så vi har x * (x-5) = 0.

Hvis en produkt er lige nul, skal (mindest) én af de faktorer være lige nul (0)

så enten x=0 eller (x-5)=0, den første giver x=0, og den anden siger x=5

nemmere kan jeg desværre ikke lave det.

 


Svar #7
15. marts 2012 af Henryette (Slettet)

Tak. Det hjalp :)


Skriv et svar til: Skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.