Matematik

Polynomier

16. marts 2012 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg er gået i stå med en opgave som lyder: omskriv ligningen x-1/x=4 til en andengradsligning, jeg har ledt i min matematik bog efter nogle oplysninger, men der stod desværre intet.:

kan nogle hjælpe?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. marts 2012 af peter lind

Gang ligningen med x


Svar #2
16. marts 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Så det bliver 1/x=4x eller? 

Du må meget gerne skrive det ned, så jeg kan se det for mig selv.. men dog forstår jeg ikke hvordan jeg kan få den til en andengradsligning 


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Gang hvert led på hver side med x.

(x - (1/x)) · x = 4 · x

Gang nu ind i parentesen

x·x - (1/x)·x = 4x , til

x2 -1 = 4x


Svar #4
16. marts 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Dvs min andengradsligning vil være x^2+4x-1=0? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke korrekt. Du skal jo flytte leddet +4x over på den anden side af lighedstegnet. Det gøres ved at trække 4x fra på hver side.


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. marts 2012 af peter lind

Du skal skifte fortegn, når du flytter et led over på den anden side af lighedstegnet


Svar #7
16. marts 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Dvs x^2-4x-1=0?


Svar #8
16. marts 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Jaa jeg mente også minus 4x, det gik åbenbart for hurtigt med mit tastetur :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja. Det er korrekt. Man skal så tage det ekstra forbehold, at x ≠ 0, med i betragtningerne ved løsningen af ligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

- fordi du gangede med x, og den går jo ikke hvis x havde været 0


Skriv et svar til: Polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.