Kemi

HJÆLP... syre/Base-kemi...

17. marts 2012 af 85anne (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder sådan:

Ethansyre, phosphorsyre og flussyre er tre ikke-stærke syrer.

Natriumsulfid er en ionforbindelse som dissocierer i vand til natriumioner og sulfidioner. Sulfidionen er en ikke-stærk base.
Beregn [H3O+], [OH-], pH og pOH i følgende opløsninger:


a) 0,25 M CH3COOH

 

Da det er en ikke-stærk syre vil jeg først beregne koncentrationen af H3O+:

Konc. af H3O+ = 10-pH//cs = 10-pH/0,25 M

Men jeg kender ikke pH, eller Ks. Kan ikke finde ud af hvordan jeg skal løse opgaven... håber nogle kan hjælpe...

 

På forhånd tak!

 

Mvh

Anne

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2012 af mathon

                                           

                                            middelstærk                      svag                              pKs
                                            ethansyre                                                                  4,76
                                            flussyre                                                                      3,20
                                            phosphorsyre                                                            1,30
                                                                             phosphorsyrling                        7,21
                                                                             phosphorundersyrling             12,32

                                                                            

                        

                        

           
     


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. marts 2012 af mathon

a)
             svag syre
                                       pH = (1/2)·(pKs - log(cs))


Svar #3
17. marts 2012 af 85anne (Slettet)

Mange tak for hjælpen - nu ved jeg, hvad jeg skal gøre :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2012 af mathon

korrektion til #1


                                           

                                            middelstærk                      svag                              pKs
                                                                                   ethansyre                           4,76
                                            flussyre                                                                      3,20
                                            phosphorsyre                                                            1,30
                                                                             phosphorsyrling                        7,21
                                                                             phosphorundersyrling             12,32

                                                                            

                        

                        

           
     


Svar #5
18. marts 2012 af 85anne (Slettet)

Fint - jeg fandt selv pKs ved at kigge i min tabel ;) Tusind tak for hjælpen, den var fuldstændig uunværlig :)

Jeg har så et nyt spørgsmål:

 

Jeg skal finde protolysegraden, a, af en ikke-stærk base. 

 

De eneste opysninger, jeg har er:

d) 0,003 M Na2S
pKs = 0,10 (for S), middelstærk base
KB = 10-0,003
KB = 9,93 • 10-1 M

KB = [OH-]2
         CB - [OH-]
9,93 • 10-1 M = [OH-]2
                                    0,003 M - [OH-]
Solve ( 9,93 • 10-1 M = [OH-]2 )
                                    0,003 M - [OH-])
[OH-] = 2,99 • 10-3

pOH = ½(pKB-log(cB))
pOH = 1/2 (0,10-log(0,003))
pOH = 1,3 ≈ 1

pH = 14,00-1
pH = 13

 

Hvad skal jeg gøre??


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. marts 2012 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. marts 2012 af mathon

når α er dissociationsgraden
haves:

                                                       S2- (aq)   +   H2O (l)    <--->    HS- (aq)   +   OH- (aq)
molære koncentrationer:                        (1-α)·cb                                  α·cb             α·cb                 
                                                                                                                                           

                                                        

           ligevægtsbrøken giver
                                                             [HS- (aq)] · [OH- (aq)] / [S2- (aq)]  =  Kb = 10-pKb = 10-1 = 0,1
 

                                                             α2·cb2 / ((1-α)·cb)  = 0,1 

                                                             α2·cb / (1-α)  = 0,1

                                                             cbα2 + 0,1α - 0,1 = 0                   0<α<1

                                                             0,003α2 + 0,1α - 0,1 = 0

                                                                    α ≈ 0,97 = 97%
                   

 


Svar #8
18. marts 2012 af 85anne (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :) Du husker godt!


Svar #9
18. marts 2012 af 85anne (Slettet)

#7


når α er dissociationsgraden
haves:

                                                       S2- (aq)   +   H2O (l)    <--->    HS- (aq)   +   OH- (aq)
molære koncentrationer:                        (1-α)·cb                                  α·cb             α·cb                 
                                                                                                                                           

                                                        

           ligevægtsbrøken giver
                                                             [HS- (aq)] · [OH- (aq)] / [S2- (aq)]  =  Kb = 10-pKb = 10-1 = 0,1
 

                                                             α2·cb2 / ((1-α)·cb)  = 0,1 

                                                             α2·cb / (1-α)  = 0,1

                                                             cbα2 + 0,1α - 0,1 = 0                   0<α<1

                                                             0,003α2 + 0,1α - 0,1 = 0

                                                                    α ≈ 0,97 = 97%
                   

Hvordan kommer du fra 0,003a2 + 0,1a -0,1 = 0 til at a= 0,97...?

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
18. marts 2012 af mathon

               løs andengradsligningen 
                                                                   0,003α2 + 0,1α - 0,1 = 0

                                                                                                              med restriktionen  0<α<1
               som hvis der havde stået
                                                                   0,003x2 + 0,1x - 0,1 = 0                  0<x<1

 


Svar #11
20. marts 2012 af 85anne (Slettet)

Ok - tak :)


Skriv et svar til: HJÆLP... syre/Base-kemi...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.