Matematik

Lineær & ulineær til diff. lininger

17. marts 2012 af YesMe (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået en opgave, der lyder følgende:

Er differentialligningen: dz/dt + cos(z) = 0, lineær eller ulineær?

Jeg har læst lidt om det på nettet, og jeg synes det er lidt kompliceret at følge med. Kan I forklare mig en anden eks. til hvordan man kan se om det er lineær eller ulineær? Mange tak for hjælpen.

Btw, jeg har ikke gennemgået sådan en opgave før. Har heller ikke lært om det på skolen...


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2012 af peter lind

At differentialligningen er lineær betyder at den skal være lineær i z og z'. cos(z) er ikke en lineær funktion


Svar #2
17. marts 2012 af YesMe (Slettet)

Okay tak. Hvorfor skal man lære sådan om det? Altså, hvad kan man bruge denne teori til?

Denne hjemmeside siger anderledes end din udtale:

http://www.math.ku.dk/~moller/e00/matbio/lektion11/lindifflign.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det dokument, du henviser til, beskæftiger sig udelukkende med lineære differentialligninger af første orden, og der er ingen modstrid med Peter Linds forklaring i #1.

Den slags differentialligninger er vigtige, dels fordi de forekommer i en lang række fysiske (læs: fysik, kemi, biologi, osv.) problemstillinger, og dels fordi man også kan løse dem og skrive løsningen på en simpel direkte form.


Svar #4
18. marts 2012 af YesMe (Slettet)

#3

Okay. Tak for svaret.

Jeg er godt klar over, at cos(z) ikke er en lineær funktion. Men, er det bare sådan man skal svare på, hvorfor det ikke er en lineær funktion - men ulineær?

Hvad med     dy/dx = -x      er det lineær eller ulineær? Det er lineær, og hvis man integrere det, bliver det så en parabel dermed ulineær. Man kan ikke svare på det, for både y og y' skal enten være lineære eller ulineære som #1 siger.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

En lineær differentialligning af første orden i z(t) er en ligning af formen

      f(z , z' , t) = 0

hvor funktionen er en lineær funktion. Koefficienterne i den lineære funktion f kan selv være funktioner af t.  Hvis funktionen f ikke er lineær, er der ikke tale om en lineær differentialligning.

At differentialligningen er lineær har ikke noget at gøre med, om løsningerne er lineære eller ej.

Ligningen y' = -x er derfor en lineær differentialligning.

Det sidste, du skriver i #4 giver ikke meget mening.


Skriv et svar til: Lineær & ulineær til diff. lininger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.