Fysik

Massefylde

14. september 2003 af SP anonym (Slettet)
Hejsa.
Jeg har fået en opgave for som jeg ikke helt kan finde ud af.
Den lyder:
Jordens masse er 5,974*10^24 kg.
Jorden har omtrent form som en kugle med radius 6370 km.
Rumfanget af en kugle med radius r, er givet ved V=(4/3)*pi*(r^3).
a)Beregn jordens gennemsnitlige massefylde.
I jordens kerne nær centrum er massefylden 3,5 g/cm^3, mens den gennemsnitlige massefylde af skorpen er ca. 2,6 g/cm^3.

Jeg ved godt at jeg skal starte med at inde rumfanget ud fra den givne formel og så tilsidst bruge formlen der hedder ro=m/V.

Svar #1
14. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Du bliver da nødt til at vidt hvad tykkelse af de forskellige "lag" er, samt deres respektive densitet.

Svar #2
15. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Med dine oplysninger får jeg
V=(4/3)*pi*(6370000m)^3=1.0827*10^21m^3.
M=5.974*10^24kg
Den gennemsnitlige massefylde er derfor
M/V=5.974*10^24kg/1.0827*10^21m^3
M/V=5517,7 kg/m^3
eller om du vil
M/V=5,5177 g/cm^3.

Jeg forstår så bare ikke det du skriver med 3.5 g/cm^3 og 2.6 g/cm^3. Er du sikker på, det er rigtigt?

Til sammenligning vejer
Platin = 21,5 g/cm^3
Støbejern = 7,25 g/cm^3
Morænesand = 2,25 g/cm^3

Det virker meget lidt 3.5 g/cm^3, når man tænker på det tryk, der er i jordens centrum eller tæt derpå.

Svar #3
15. september 2003 af SP anonym (Slettet)

De to oplysninger om densitetet må da skulle bruges til et eller andet, ellers vil de da ikke være med i opgaveformuleringen...

Svar #4
16. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Hvis du læser spg. a) står der "Beregn jordens gennemsnitlige massefylde". Det er jo derfor jeg spørger, om det er skrevet korrekt af.

Skriv et svar til: Massefylde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.