Matematik

Vektorregning - bestem tallet t

21. marts 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, det her er lidt flovt men jeg desværre fortrængt mine vektor regneregler:

jeg har 2 vektorer

a(   1                    b       3t-1

      2t-2                            4

        6                               1

bestem tallet t så vektorer er ortogonale

jeg kender godt at skalar produktet skal give 0 for at de er ortogonale, dvs. a1*b1+a2*b2+a3*b3.

men jeg kan ikke forstå hvordan jeg skal regne med bogstaverne, det gør mig lidt forvirret? plz help gerne med uddybbende svar

MVH.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt vektorernes koordinater i stedet for (a1;a2;a3) og (b1;b2;b3). Her er

a = (1 ; 2t-2 ; 6)  og b = (3t-1 ; 4 ; 1) .

Løs så ligningen

ab = 0


Svar #2
21. marts 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

så det  vil være:

 

1 * 3t-1   + 2t - 2 * 4 + 6 * 1

jeg får det til

3t -1 + 4t + 6

er jeg på rette spor?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er tale om en ligning, der skal løses. Du skriver et udtryk, som sikkert er ment som skalarproduktet, men det er ikke korrekt.

Du skal lære at benytte parenteser -- et råd, som du også fik i en anden tråd for nylig.


Svar #4
21. marts 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

Jeg forstår det stadig ikke, kan du prøve og "skære det ud i pap" for mig

 

så jeg skal forstå det som:

1*3t-1 + 2t-2*4 + 6*1 =0

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har tilsyneladende ikke fattet, hvad der menes med at bruge parenteser? Man skal løse ligningen

ab = 0 , dvs.

1·(3t -1) + (2t -2)·4 + 6·1 = 0


Svar #6
21. marts 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

jeg ved ærligt ikke hvorfor mit hoved er tungt lige nu, men kan det passe det giver   11t - 3 = 0 ??  så isolere jeg bare t så det vil sige 11/3 = 3,6?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ligningen er korrekt nu. Den skal så bare løses korrekt. Din løsning er ikke korrekt.


Skriv et svar til: Vektorregning - bestem tallet t

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.