Matematik

Parabel

21. marts 2012 af elissa92

Håber, jeg kan få lidt hælp.

Jeg skal bestemme en ligning for en parabel med toppunktet i A(8,8) og som går gennem punktet B(1,0).

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2012 af HenrikKrog (Slettet)

Hej

Se om du kan finde hjælp her http://gymnoter.dk/matematik.html

 


Svar #2
21. marts 2012 af elissa92

Tak :)
Jeg kiggede under andengradsligninger, men synes ikke, at der står noget om, hvordan man bestemmer en forskrift for en andengradsligning..


Brugbart svar (2)

Svar #3
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Se din oprindelige opgavetråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1167285 .

Parabelen har toppunkt i (8,8) og den ene rod ved x = 1. Den anden rod er derfor ved x = 15, så forskriften har formen

f(x) = a·(x -1)(x -15)

Bestem nu a , så f(8) = 8 .


Brugbart svar (2)

Svar #4
21. marts 2012 af peter lind

Oplusningen om toppunktet betyder at ligningen kan skrives y = a(x-8)2+8. Indsæt punktet B for at finde a


Svar #5
21. marts 2012 af elissa92

Men hvordan fandt du ud af, at den anden rod er ved x = 15?


Svar #6
21. marts 2012 af elissa92

Okay, tak #4


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Rødderne er jo symmetrisk fordelt omkring toppunktet.


Svar #8
21. marts 2012 af elissa92

Er det så korrekt, at ligningen er:

0= -8/49x2 + 49x + 8

?


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man skal finde forskriften for parabelen.

Man finder a = -8/49, så forskriften er

f(x) = -(8/49)·(x-1)(x-15) = -(8/49)·(x2 -16x +15) = -(8/49)x2 +(128/49)x -(120/49)


Svar #10
21. marts 2012 af elissa92

Hmm.. Men hvordan regnede du dig frem til de 15?


Brugbart svar (2)

Svar #11
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Som jeg nævnte i #7 er rødderne (nulounkerne) symmetrisk fordelt omkring toppunktet. Der er en rod ved x = 1, og toppunkt ved x = 8. Så må den anden rod jo være ved x = 8 + (8-1) = 15 . Der er afstanden 7 fra den ene rod til toppunktet. Så er der også afstanden 7 fra toppunktet til den anden rod.


Svar #12
21. marts 2012 af elissa92

Jeg har fundet ud af det :)


Svar #13
21. marts 2012 af elissa92

Hov, læste ikke #11 inden jeg løste den.. Men tak tak..


Skriv et svar til: Parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.