Matematik

Colombias befolkningstal.

21. marts 2012 af Gigalow (Slettet) - Niveau: C-niveau

I perioden 1960 - 2005 kunne colombias befolkningstal med god tilnærmelse beskrives ved modellen:

y = 3,50*1,025x

Hvor y er befolkningstallet målt i millioner og x er antal år efter 1960.

a) Hvad fortæller tallene 3,50 og 1,025 om bolivias befolkning i perioden.

b) Bestem fordoblingstiden.

c) Hvad var befolkningstallet i 2000?

d) Hvornår er der 5,00 mio. i Columbia?

Det må gerne være en meget grundig forklaring, da jeg er hjernedød angående matematik.

Mvh. .......
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2012 af PeterValberg

Det er en eksponentiel udvikling.

FriViden.dk har en række gode videoer om bl.a. dette emne
der skulle du gerne kunne finde svar på dit spørgsmål

LINK

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

a)   hvordan får man y = 3,50 ?  -   det gør du ved at sætte x = 0

y = 3,50 * 1,0250 = 3,50 * 1 = 3,50

Og hvad betyder det, at x = 0 ?.  -   Det betyder, at året er 1960.

Altså: 3,50 er befolkningstallet i år 1960. Smart, ik'?


Svar #3
22. marts 2012 af Gigalow (Slettet)

#2


a)   hvordan får man y = 3,50 ?  -   det gør du ved at sætte x = 0

y = 3,50 * 1,0250 = 3,50 * 1 = 3,50

Og hvad betyder det, at x = 0 ?.  -   Det betyder, at året er 1960.

Altså: 3,50 er befolkningstallet i år 1960. Smart, ik'?

 

Jo det smart ;)

 

hvad med de andre?


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Du kan se af forskriften y = 3,50 * 1,025x, at 1,025 er den faktor, som y ganges med for hvert nyt x

altså er det dn faktor befolkningstaller vokser med hvert år.

Halveringskonstanten - se i mat.-bogen under eksp. - funktioner, som jeg sagde før

c) Indsæt x = 40 og find y

d) indsæt y = 5 og find x og læg det til 1960

;-)


Skriv et svar til: Colombias befolkningstal.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.