Kemi

neutralisering

23. marts 2012 af mm :) (Slettet)

Hej! jeg sidder og kigger på nogle eksamensopgaver og er gået i stå med denne opgave...

Halsbrand (sure opstød) opstår når sur mavesaft kommer op i spiserøret. Halsbrand kan behandles med syreneutraliserende stoffer. Alumiumhydroxid, Al(OH)3, er et syreneutraliserende stof med en molvægt på 78,0 g/mol. En person spiser en dosis af dette stof, der neutraliserer 1,0 L mavesaft med pH 2,0.

Hvor mange gram Al(OH)3 har personen spist?

Det jeg har problemer med er selve opskrivningen af reaktionsskemaet. Er der en der kan hjælpe mig med at opskrive den, og finde ud af hvordan den skal afstemmes? Jeg ved hvad reaktionsskemaet skal være:

3 HCl + Al(OH)3 → AlCl3 + 3 H2O

Men jeg ved simpelthen ikke selve "processen" i opskrivningen.. er der nogen der er sød at forklare det? :) på forhånd tusind tak!

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. marts 2012 af mathon

i saltsyren forefindes
ionerne
                                          H3O+    og    Cl-

i Al(OH)3-opløsningen
forefindes
ionerne
                                          Al(OH)2+    og   OH-

syre-base-
reaktion:
                                         H3O+ (aq)  +   OH- (aq)   --->   2 H2O (aq)                                på ionform

på molekylform:
                                         HCl   +   Al(OH)3   --->   Cl-   +   Al(OH)2+   +   H2O

                                         HCl   +   Al(OH)2+   --->   Cl-   +   Al(OH)2+   +   H2O

                                         HCl   +   Al(OH)2+   --->   Cl-   +   Al3+   +   H2O

eller samlet
                                        3 HCl   +   Al(OH)3   --->     AlCl3   +  3 H2O
                                       

                      

 

                                      
                                        

                                 

                                       


Svar #2
23. marts 2012 af mm :) (Slettet)

Mange tak! Vil du ikke være sød at forklare det i ord også? :) Synes jeg ville forstå det bedre på den måde..


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2012 af mathon

du ved formentlig
at neutralisation indebærer

                                                     H3O+   +   OH-   --->   2 H2O

dvs
         en oxonium-ion og en hydroxid-ion neutraliserer hinanden under dannelsen af (det neutrale) vand

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. marts 2012 af mathon

1,0 L mavesaft med pH 2,0
har en koncentration af

oxonium-ioner, hvor

                                           [H3O+] = [HCl] = 10-pH M = 10-2 M = 0,01 M       da HCl er en stærk syre

stofmængden af den
neutraliserede HCl

                                           n(HCl) = V · c = (1 L) · (0,01 mol/L) = 0,01 mol

stofmængdeforhold
                                           Al(OH)3 : HCl = 1 : 3 = (1/3) : 1

stofmængden af den
anvendte Al(OH)3
                                                       
n(Al(OH)3) = (1/3) · n(HCl) = (1/3) · (0,01 mol) = 0,00333 mol

anvendt masse
af Al(OH)3
                                          m(Al(OH)3) = n(Al(OH)3) · M(Al(OH)3) = (0,00333 mol) · (78,0 g/mol) = 0,26 g =
                                                                                                                                                       260 mg

 

                              
 


 


Svar #5
23. marts 2012 af mm :) (Slettet)

#3 Det giver mening.. Det er bare svært for mig at opskrive reaktionsskemaerne. Udregningerne er meget "logiske", men når jeg først skal opskrive reaktionsskemaet, ved jeg ikke hvad produktsiden skal være.. Og jeg har heller ikke helt fået fat i hvorfor der skal bruges 3 HCl..?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. marts 2012 af mathon

populært udtrykt
                                    1 HCl snupper 1 OH-gruppe  fra Al(OH)3         - men der er 2 tilbage
                      endnu   1 HCl snupper 1 OH-gruppe  fra Al(OH)2+        - men der er 1 tilbage
                      endnu   1 HCl snupper 1 OH-gruppe  fra Al(OH)2+        - nu er der ingen  tilbage

der
                      skulle altså 3 molekyler HCl til at neutralisere 1 molekyle Al(OH)3


Svar #7
23. marts 2012 af mm :) (Slettet)

Okay.. så, for at neutralisere Al(OH)3 skal jeg tænke på at få alle OH'erne tages væk fra det? Så skal chlorid af en eller anden grund reagere med Al?


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. marts 2012 af mathon

    hvert HCl-molekyle giver 1 Cl-

   3 HCl-molekyler giver  3 Cl-

   1 molekyler  Al(OH)3 giver 1 Al3+

                                                                      Al3+ og Cl- er "tilskuerioner"   
som først danner
                                                                      AlCl3 (s)  ved inddampning
men medskrives i
molekylreaktionen

 

....
     du bør hanke lidt mere op i din kemibog    ;-)


Skriv et svar til: neutralisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.