Matematik

ligningssystemet

23. marts 2012 af sissasine (Slettet) - Niveau: C-niveau

Sidder her og forsøger at hjælpe min datter,,

opgaven lyder løs ligningssystemet

x+y=2

3x+y=14

kan ikke se hvad det er der skal gøres .... er der ikke en der kan forklare hvordan?? der må være en formel ??

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. marts 2012 af mathon

 

     I:    x + y = 2   ⇔   y = (2-x)                                              
     II:  3x  + y = 14  ⇔  3x  + (2-x) = 14

hvoraf
                                      3x  + 2 - x = 14
                                      2x + 2 = 14
                                      2x = 12
                                      x = 6            som indsat i   I:    x + y = 2  giver

                                      6 + y = 2
                                      y = 2 - 6
                                      y = -4
 

            GOD WEEKEND til den hjælpsomme moder!!!
                                   

    

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. marts 2012 af nielsenHTX

der er flere måder at løse lineære ligningssystemer på. et par stykker.

1. substitution

x+y=2     (I)

3x+y=14    (II)

y isoleres i (I) og indsættes i (II), altså

y=2-x

3x+y=14⇒3x+(2-x)=14⇔2x=12⇔x=6    x indsættes så i enten I eller II for at finde y så

6+y=2⇔y=-4

2. lige store koefficienters metode.

vi har stadig ligning I og II koefficienten foran y er den samme i begge ligninger så vi kan med fordel trække den ene fra den anden.

I-II

(x+y)-(3x-y)=2-14 ⇔

-2x=-12⇒x=6 og så får vi igen y=-4 ved at indsætte i enten I eller II

 

 

 


Svar #3
23. marts 2012 af sissasine (Slettet)

tak for hurtig hjælp (meget brugbar) en særlig tak til mathon.. du har hjulpet mig før igennem flere år,, nu er den sidste i gang med gym.. og hvor er jeg glad ,for matematik er altså noget mærkeligt noget indimellem


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. marts 2012 af mathon

     Specifikt i dette tilfælde er substitutionsmetoden - som anvendt i #1 -
     klart den den nemmeste metode.

     Generelt er lige store koefficienters metode
     den nemmeste, da man slipper for en
     masse "brøkbøvl", som de færreste
     synes kompetente til at håndtere.


Skriv et svar til: ligningssystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.