Fysik

Tid, hastighed og sted

25. marts 2012 af zzzzzzzzz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa,

I en opgave er der blevet opgivet en graf (se vedhæftet), grafen viser sammenhængen mellem tiden t og platformens hastighed v, hvor hastigheden regnes positiv i opafgående retning. Spørgsmålet lyder:

b) Vurder, hvor langt ned platformen sænkes ved denne bevægelse.

Mit bud er at vi er ude i noget integrale s = ∫ v dt, hvormed arealet under grafen svarer til den afstand platformen sænkes. Men hvordan skal jeg bruge grafen til at kunne gøre dette?

Håber der er nogen der vil hjælpe :-)

Vedhæftet fil: Graf.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja og det at integrere kan sammenlignes med at regne arealer? :)

Se fx på enhederne for akserne ganget sammen m/s * s = m

Giver det mening?


Svar #2
25. marts 2012 af zzzzzzzzz (Slettet)

Jeg tror ikke at jeg er med, ja altså den tilbagelagt vej svarer til arealet, som findes ved at integrere hastighedsfunktionen...


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. marts 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja eller gange v med t (estimat), som er det samme som at finde arealet over kurven(mellem kurven og 1. aksen)


Svar #4
25. marts 2012 af zzzzzzzzz (Slettet)

Men hastigheden er jo ikke konstant?

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. marts 2012 af Minieh (Slettet)

Du ved at der gælder
v = a*t + v0
Positionen er givet ved integralet af hastigheden:
x = ∫v(t) dt
Derfor må den totale ændring i positionen være givet ved arealet under kurven. Det er ligegyldigt, at hastigheden ikke er konstant.


Brugbart svar (2)

Svar #6
25. marts 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Næ, men du kan dele dit areal op i trekanter og en firkant i midten finde arealerne af disse og summen af disse arealer de vil være dit svar.

Tænk på hvad man forstår ved integration. Prøv fx at integrer en ret linje med positiv hældning fra 0 til 2

altså ∫x = [1/2x^2]  fra 0 til 2. : 1/2*22 = 2. Prøv så at regne arealet på den tilsvarende trekant der er mellem 1. aksen og linjen fra 0 til 2. Arealet af en ret trekant er en halv højde gange grundlinje:

1/2hg = 1/2*f(2)*Δx = 1/2*2*2 = 2

Giver mere mening med tegninger


Svar #7
25. marts 2012 af zzzzzzzzz (Slettet)

Mange tak for hjælpen, jeg kan godt se det for mig :-)


Svar #8
25. marts 2012 af zzzzzzzzz (Slettet)

Jeg er tvivlende angående følgende spørgsmål i denne opgave:

Platformen sænkes af to lodrette kæder.

c) Bestem størrelsen af den kraft, hvormed hver kæde trækker i platformen til tiden t=10 s.

Kan det passe at Fres=Ftyngde+(2*Fkæde), hvormed Fkæde=(Fres-Ftyngde)/2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. marts 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Hmm kraften kan bestemmes fra

Fres=ma

hvor m = 2.5 * 103kg. Og a er differentialkvotienten til tiden t=10s

differentialkvotienten til tiden 10s er tangenthældningen. Så du tegner en tangent i t=10s og finder dens hældning.

Så skal du huske at Fres=ma= Ftyngde - Ftræk


Brugbart svar (2)

Svar #10
25. marts 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Faktisk så skal der jo regnes med fortegn meget strengt, så det vil se sådan her ud:

ma = Ftræk-mg  <=> Ftræk=m(a+g)

Som jo siger noget om at kæden overvinder tyngdekraften og accelererer med a. Det er vigtigt at analysere sine ligninger for at se om de giver mening. Dit forslag ville ikke give mening, da den ville falde ned hvis det var sandt. Kan du se det :)

Skulle platformen sænkes kan man se at Ftræk= m(g-a)  (-a for at indikere at det er den anden vej)

Så ville kraften være mindre end tyngden og derfor resultere i en acceleration nedad.

Pointen er at det er guld værd at kunne fortolke sine resultater


Svar #11
25. marts 2012 af zzzzzzzzz (Slettet)

Skal jeg gå ud fra at platformen sænkes eller hæves? Og kan det passe at differentialkvotienten er 0,2?


Svar #12
25. marts 2012 af zzzzzzzzz (Slettet)

Ups nej, den må vel være 0,4


Brugbart svar (1)

Svar #13
25. marts 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Den er 0.2 m/s hvilket svarer til en positiv acceleration, som her må være op(væk fra jorden)


Svar #14
25. marts 2012 af zzzzzzzzz (Slettet)

Tak skal du have :-) hvordan lægger du tangenten? (oveni grafen?) for går man en hen og to op, så svarer det til 0,4 enhedsmæssigt?


Brugbart svar (1)

Svar #15
25. marts 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Nej du går en hen og 0.2 op  forskellen mellem a = (0.6m/s-0.4m/s)/1s=0.2m/s^2


Brugbart svar (1)

Svar #16
25. marts 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Hvis du ikke skulle lægge den oveni grafen(til tiden 10s) så kunne du få flere forskellige resultater(uendeligt mange)?

Det ville ikke være brugbart.


Svar #17
25. marts 2012 af zzzzzzzzz (Slettet)

Ja det er selvfølgelig klart, men hvordan rammer du de 4,0 m/s på grafen, skal man ikke gå en hen og det antal op indtil man rammer grafen? - eller så kludre jeg i det?


Svar #18
26. marts 2012 af zzzzzzzzz (Slettet)

Ahh jeg fandt ud af det, glem mit sidste spørgsmål - du skal have mange tak for din hjælp :-)


Brugbart svar (0)

Svar #19
07. maj 2012 af yo_wassap_guys (Slettet)

Nice


Skriv et svar til: Tid, hastighed og sted

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.