Matematik

Parabler og rette linjer

25. marts 2012 af zaidihassan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en parabel y= - x^2 +4x - 7

og en ret linje y = -4x + 3

 

Jeg skal gøre rede for, at parablen og linjen skærer hinanden i to punkter. Er der nogen der ved, om jeg skal tegne dem for, at finde ud af dette - eller om der findes en formel som bruges til  det???


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts 2012 af Anxyous (Slettet)

Sæt de to udtryk lig hinanden og løs den fremkomne ligning i x.


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. marts 2012 af mathon

i skæringspunkt(er) har grafernes kordinater samme værid
det vil bl.a. sige
                                    -x2 + 4x - 7 = y = -4x + 3
hvoraf

                                    -x2 + 4x - 7 = -4x + 3                         som reduceres til

                                    x2 - 8x + 10 = 0                                 hvoraf skæringspunkternes 1.koordinater
                                                                                             kan beregnes

                                    
 


Svar #3
25. marts 2012 af zaidihassan (Slettet)

Så får jeg en andengradsligning, men jeg er stadig ikke med på, hvordan jeg regner ud, hvor de to funktioner skærer hinanden?


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. marts 2012 af mathon

 

                 Løs først andengradsligningen


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

I opgaven skal man kun gøre rede for, at der er to skæringspunkter. Det gøres ved at vise, at diskriminanten d for den fremkomne ligning er større end 0 . Hvis man også ønsker at finde skæringspunkternes koordinater, kan man fortsætte med #2.


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. marts 2012 af mathon

                              1x2 + (-8)x + 10 = 0
 

              d = (-8)2 - 4·1·10 = 64 - 40


Svar #7
26. marts 2012 af zaidihassan (Slettet)

Jeg er stadig ikke helt sikker på, at jeg forstår.

Hvorfor finder man ikke d udfra ligningen y=-x^2+4-7 - Regner man d udfra denne er d<0, så den har ingen skæringspunkter????


Brugbart svar (2)

Svar #8
26. marts 2012 af mathon

 

       skæringsbetingelsen er udtrykt i

                                                          x2 - 8x + 10 = 0 

       hvorfor det er fortegnet for denne andengradslignings diskriminant, der afgør antallet af
       skæringspunkter


Svar #9
26. marts 2012 af zaidihassan (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen.... Tror jeg forstår det nu :)


Skriv et svar til: Parabler og rette linjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.