Matematik

Punktmængde

26. marts 2012 af Musling14 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har vedhæftet opgaven.

Jeg er i tvivl om hvordan man skal finde arealet for M, når nu grafen ikke, sammen med x-aksen, afgrænser M, men sammen med en anden graf.
Jeg har sikkert lært det, men jeg kan simpelthen ikke huske det.


Desuden er jeg helt på bar bund mht. den anden opgave, hvor man skal finde b.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2012 af Salihu (Slettet)

1) bestem arealet af M:

         a. find skæringspunkter mellem f(x) og g(x)

         b. find ud af, om f(x) > g(x) eller omvendt i intervallet mellem skæringspunkterne

         c. arealet M findes ved at trække det mindste integral fra det største afgrænset af skæringspunkterne.

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
26. marts 2012 af Salihu (Slettet)

2) Bestem de værdier af b, for hvilke linjen med ligning y=b skærer grafen for f i netop to punkter

        a. start med at tegne grafen for f, så du kan se, hvordan den ser ud

        b. herfra kan du se, at der er kun to løsninger, netop der hvor grafen har lok. maximum eller lok. minimum

        c. find hvad b skal være, ved at finde disse ekstremumpunkter vha. differentialregning


Brugbart svar (2)

Svar #3
26. marts 2012 af mathon

   til bestemmelse af skæringspunkterne
   i 1. kvadrant har du
                                                               f(x) = g(x)

                                            (1/3)x3 - 4x + 6  =   -x + 6

                                            (1/3)x3 - 3x = 0

                                            (1/3)x·(x2 - 9) = 0

                                            (1/3)·x·(x2 - 32) = 0


                                            (1/3)·x·(x + 3)·(x - 3) = 0   og   x ≥ 0

 


Svar #4
26. marts 2012 af Musling14 (Slettet)

Nu har jeg bestem skærings punkter ved at sætte f(x)=g(x)

Det giver resultaterne x=0 v x=3

Hvad skal jeg så gøre? Jeg kan ikke helt forstå det første svar.


Brugbart svar (2)

Svar #5
26. marts 2012 af wut123 (Slettet)

udregn

   


Brugbart svar (2)

Svar #6
26. marts 2012 af Salihu (Slettet)

1)

    b) ud fra din graftegning, kan du allerede se, at g(x)>f(x) i intervallet mellem skæringspunkterne, dvs. [0;3]

    c) det mindste intergral er derfor ∫03f(x) dx som du skal trække fra det større integral ∫03g(x) dx

         dvs. M = ∫03g(x) dx - ∫03f(x) dx

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. marts 2012 af Salihu (Slettet)

NB: mit svar #6 i c) kan skrives simplere som angivet i svar #5


Brugbart svar (2)

Svar #8
26. marts 2012 af mathon

                              A = 03 (3x - (1/3)x3)dx = [....]03


Svar #9
26. marts 2012 af Musling14 (Slettet)

Godt så, jamen det har jeg jo gjort. Så var jeg på rette spor hele tiden :)

Det giver at arealet er 6.75

Tak for hjælpen


Svar #10
26. marts 2012 af Musling14 (Slettet)

Mht. til den anden del af opgaven

Bestem de værdier af b, for hvilke linjen med ligning y=b skærer grafen for f i netop to punkter

Der har jeg løst ligningen f'(x)=0, og derved fundet det lokale ekstremum og minimum.

Skal jeg så finde en tangent, eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #11
27. marts 2012 af mathon

                           f '(x) = x2 - 4 = x2 - 22 = (x+2)(x-2)

                           f '(xo) = 0 = (xo+2)(xo-2)

                                 xo = -2   v   xo = 2

                                y = b = f(-2) = (34/3)   v   y = b = f(2) = (2/3)


Skriv et svar til: Punktmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.