Kemi

Fortyndning af saltsyre

27. marts 2012 af jcfn (Slettet)

Hej er der nogen der kan hjælpe

Jeg har en liter 18% saltsyre. Hvor mange liter vand skal skal der bruges til at fortynde saltsyren til en pH 4 blanding.

Håber virkelig der er nogen der kan hjælpe

På forhånd tak

JC


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2012 af mathon

       M(HCl) = sum({1,1}*{1.0079,35.453}) g/mol = 36,4609 g/mol

      1 L 18% saltsyre har densiteten ρ = 1089 g/L
dvs
          har den formelle koncentration
                                                  
                                                        cs stam= 0,18
·ρ/M = 0,18·(1089 g/L) / (36,4609 g/mol) ≈ 5,38 M
          og indeholder
                                                        ns = V·cs stam = (1 L) · (5,38 mol/L) = 5,38 mol
                                                       

           fortyndingskoncentrationen

                                                        csfort = [H3O+] = 10-pH M = 10-4 M

          den fortyndede opløsning indeholder det samme antal mol HCl

hvoraf
                                                        Vfort · (10-4 mol/L) = 5,38 mol     

                                                         Vfort = (5,38 mol) · (5,38 mol) / (10-4 mol/L) = 53800 L
 

           antal liter fortyndingsvand
                                                          Vtilsat = (
53800 L) - (1 L) = 53799 L
 

 

                              
  
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. marts 2012 af mathon

                                                     Vfort = (5,38 mol) · (5,38 mol) / (10-4 mol/L) = 53800 L     

   skal selvfølgelig være

                                                     Vfort = (5,38 mol) / (10-4 mol/L) = 53800 L


 


Skriv et svar til: Fortyndning af saltsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.