Matematik

tan og ligning med to ukendte

27. marts 2012 af frejl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har fået til opgave at bestemme b og x i denne ligning: tan(43,3) = h - (x * tan(54,4)) / b - x

Min matematiklærer siger, at det skal gøres i hånden, men jeg kan ikke rigtig se hvor jeg skal begynde og ende.

Er der mon nogen der kan hjælpe mig med dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2012 af NejTilSvampe

b)

x)


Svar #2
27. marts 2012 af frejl (Slettet)

Glemte lige at sige at jeg ved hvad h er. h er lig med 101,5.

Dine udregninger ser gode ud, men jeg skal have b og x til at blive en talværdi. Kan det lykkes når jeg kender h?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2012 af nielsenHTX

#2 der mangler en oplysning hvis du vil bestemme x og b som tal


Svar #4
27. marts 2012 af frejl (Slettet)

Er det ikke nok at jeg kender h?

Hvad er det så for en oplysning jeg mangler?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2012 af NejTilSvampe

For at kende b skal du naturligvis kende x, og for at kende x skal du kende b. Du mangler altså mindst en oplysning.

Du kan principielt ikke løse en ligning med flere ubekendte.


Svar #6
27. marts 2012 af frejl (Slettet)

Hmm så må jeg finde på noget andet. Men tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. marts 2012 af NejTilSvampe

ups - jeg beklager at billedet er ændret nu i #1. Jeg var ikke klar over at når jeg gemte oveni at det ændrede billedet på SP xD


Svar #8
27. marts 2012 af frejl (Slettet)

Heh kan du sende udregningen af x igen? Fik ikke lige skrevet den ind :P

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Er argumenterne til tan() i grader? Er ligningen

tan(43,3º) = 101,5 - x·tan(54,4º) / (b-x)   ?

eller

tan(43,3º) = 101,5 - [ x·tan(54,4º) / b ] -x      ?


Svar #10
28. marts 2012 af frejl (Slettet)

Ja det er i grader. Og det er det første argument du har skrevet

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
28. marts 2012 af AskTheAfghan

tan(43.3º) = 101.5 - x·tan(54.4º) / (b - x)

lad u = tan(43.3º)   , og v = tan(54.4º)

   u    =    101.5 - x·v / (b - x)                                                             ⇔

   101.5 - u    =    x·v / (b - x)                                                            ⇔

   (b - x)·(101.5 - u)    =    b·(101.5 - u) - x(101.5 - u)    =    x·v         ⇔

   b·(101.5 - u)    =    x·v + x·(101.5 - u)    =    x·(v + (101.5 - u))      ⇔

   b·(101.5 - u)/(v + (101.5 - u))    =    x

... dvs x = b·(101.5 - u)/(v + (101.5 - u))

             = b·(101.5 - tan(43.3º))/(tan(54.4º) + (101.5 - tan(43.3º)))


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven er formuleret, så man forledes til at tro, at man skal finde både x og b.

Af ligningen

tan(43.3º) = 101.5 - x·tan(54.4º) / (b - x)

er det jo klart, at

x / (b-x) = (101.5 - tan(43.3º)) / tan(54.4º)

eller

(b/x) = 1 + tan(54.4º) / (101.5 - tan(43.3º))


Skriv et svar til: tan og ligning med to ukendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.