Fysik

Hjælp til fysikopgave

27. marts 2012 af meirosu (Slettet)

Givet:

E1 = -10,437 eV

E2 = -5,551 eV

E3 = -3,734 eV

E4 = - 1,598 eV

 

E1 er atomets grundtilstand, som svarer til, at alle skallerne med mindre energi er fyldt op, og at den yderste elektron befinder sig i en skal med energien E1.

- Beregn bølgelængden af den foton, som udsendes ved overgang fra E2 til grundtilstanden.

- Lys med bølgelængderne 254nm, 314nm,461nm og 683nm sendes gennem en gas af stoffet. Hvilke af de fire bølgelængder vil hverved kunne aborberes?

 

Hjælp søges!


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at ΔE = h·f = h·c/λ


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. marts 2012 af peter lind

Næste spørgsmål. Beregn fotonenergierne og se hvilken der passer med forskelle i de nævnte energiniveauer


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. marts 2012 af mathon

de til de indsendte bølgelængder korresponderende fotonenergier

                                                Efoton = (h·c) / λ
h·c = 1239,84 eV·nm
                                                Efoton = (1239,84 eV·nm) / (254 nm) = 4,88 eV

                                                Efoton = (1239,84 eV·nm) / (314 nm) = 3,95 eV

                                                Efoton = (1239,84 eV·nm) / (461 nm) = 2,69 eV

                                                Efoton = (1239,84 eV·nm) / (683 nm) = 1,82 eV

 

energiniveaudifferenser
                                               E1-->2 = 4,89 eV

                                               E1-->3 = 6,70 eV

                                               E1-->4 = 8,84 eV

                                               E2-->3 = 1,82 eV

                                               E2-->4 = 3,95 eV

                                               E3-->4 = 2,136 eV

    


Svar #4
28. marts 2012 af meirosu (Slettet)

I første spørgsmål hvor ΔE = h·f = h·c/λ skal bruges, ved jeg ikke, hvilke værdier der svarer dertil? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Benyt ΔE = E2 - E1 og beregn så bølgelængden λ .


Svar #6
28. marts 2012 af meirosu (Slettet)

Har jeg forstået det rigtigt, hvis jeg skriver sådan: 

 

(E2-E1) = 6,63*10^-34*c/λ 

Så skal jeg isolere λ, men hvilken værdi er c så? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

c er lysets hastighed i vacuum. I #3 har mathon givet dig værdien af h·c i enheden eV·nm .


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. marts 2012 af peter lind

Husk enheder. c er lysets hastighed. Den kan du slå op i din bog eller en tabel


Svar #9
28. marts 2012 af meirosu (Slettet)

Ja, selvfølgelig. - Tak for det! 


Svar #10
28. marts 2012 af meirosu (Slettet)

Jeg har indtastet dette på lommeregner og fået:  

((6.63*10^(−34)*3.*10^(8))/(4.886)) ? 4.07081^−26 = 4.07081^−35 nm? 

 

Er det rigtigt? 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. marts 2012 af mathon

Beregn bølgelængden af den foton, som udsendes ved overgang fra E2 til grundtilstanden.

                                 λ = h·c / E2-->1

                                 λ = (1239,84 eV·nm) / (4,89 eV) = 253,55 nm


Svar #12
29. marts 2012 af meirosu (Slettet)

Nu har jeg en lærer, som vi have det helt ned til den mindste detalje, så når jeg prøver, at udregne h*c, allerede der, får jeg ikke det samme som dig. - Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvad det er jeg gør forkert? 

- Først finder jeg bølgelængden: 

λ = h·c / E2-->1

((6.63*10^(−34)J*s*3*10^(8))/(−5.551-−10.437)) = 4.07081*10^(−26) J*m

 

- Så ville jeg mene, at man skal gøre dette dernæst: 

((4.07081*10^(−26))/(1.60217646*10^(−19))) ? 2.5408^−7 m

- Til sidst:

2.5408^−7*1*10^(9) ? 254.08 nm

Hvor er det, at jeg laver fejl? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #13
29. marts 2012 af mathon

du blander enhederne sammen

h·c = 1,98645·10-25 J·m = 1,23984·10-6 eV·m = 1,23984·10-6 eV·109 nm = 1,23984·103 eV·nm =

                                                                                                                                         1239,84 eV·nm

 

................

        1 J = 6,24151·1018 eV


Skriv et svar til: Hjælp til fysikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.