Matematik

Tangenter

28. marts 2012 af 384106 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvad er forskellen på y-y0 = a(x-x0) og y-f(x0) = f '(x0)(x-x0) ?

og hvordan skal dette forstås: (2,f(2))? - Er det bare (x, f(2)) hvor f(2) = y ?

På forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. marts 2012 af mathon

     generelt:
                                     y - yo = a·(x-xo)

                                     y - yo = f '(xo)·(x-xo)

                                     y = f '(xo)·(x-xo) - yo

                                     y = f '(xo)·(x-xo) - f(xo)


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. marts 2012 af peter lind

Den første. Det er blot navneforskelle. man kalder blodt  f(x0) for y0. a er hældningen men hældningen er også f'(x0)

(2, f(2) ) angiver koordinaterne for et punkt på grafen for f(x). x koordinaten for punktet er 2 og y koordinaten for punktet er så f(2)


Svar #3
28. marts 2012 af 384106 (Slettet)

Tusind tak!!


Svar #4
28. marts 2012 af 384106 (Slettet)

Men hvornår bruger man så den ene frem for den anden?


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. marts 2012 af mathon

 

                       ...som det er bekvemmest


Svar #6
28. marts 2012 af 384106 (Slettet)

Hvis jeg så har funktionen:

f(x) = -0,5x^2 samt punkt (2,f(2))

så sætter jeg det ind i formlen

y-y0=a(x-x0)

Jeg regner y0 ud: f(2) = -0,5*(2)^2 = -0,5*4 = -2

y-(-2) = a(x-2)

a er det = -0,5 fra funktionen?


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. marts 2012 af peter lind

a = f'(2)


Brugbart svar (2)

Svar #8
28. marts 2012 af mathon

                         f '(xo) = -xo

                         f '(2) = -2        f(2) = -0,5·22 = -2

tangentligning i (2,-2)
                                             y = f '(2)·(x-2) + (-2)

                                             y = -2·(x-2) + (-2)

                                             y = -2·x + 4 - 2

                                             y = -2x + 2


Svar #9
02. april 2012 af 384106 (Slettet)

Hvad er så forskellen på hvis der f.eks. havde stået et andet punkt som (2,f(3)) i stedet for (2,f(2))?


Brugbart svar (1)

Svar #10
02. april 2012 af mathon

  du mener vel
"Hvad er så forskellen på hvis der f.eks. havde stået et andet punkt som (3,f(3)) i stedet for (2,f(2))?"


Brugbart svar (1)

Svar #11
02. april 2012 af peter lind

(2,  f(3) ligger ikke på grafen, så det giver ingen mening at tale om tangenter der.


Brugbart svar (1)

Svar #12
02. april 2012 af mathon

                         f '(xo) = -xo

                         f '(3) = -3        f(3) = -0,5·32 = -4,5

tangentligning i (3;-4.5)
                                             y = f '(3)·(x-3) + (-4,5)

                                             y = -3·(x-3) - 4,5

                                             y = -3·x + 9 - 4,5

                                             y = -3x + 4,5

 


Skriv et svar til: Tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.