Matematik

feltlinierne for vektorfeltet

28. marts 2012 af littleman1 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Har svært ved at gennemskue hvordan denne opgave skal løses.

Bestem feltlinierne for vektorfeltet f : R3 ! R3 defineret ved
f(x; y; z) := x/((1 + z2)(x2 + y2)) ;y/((1 + z2)(x2 + y2)) ; 0)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2012 af peter lind

Feltlinjerne ligger udelukkende i x, y planen. I x.y planen kan den skrives k*r/r2 hvor k er 1/1+z2) og r er stedvektoren i x, y planen


Svar #2
29. marts 2012 af littleman1 (Slettet)

kan du ikke uddybe lidt hvordan finder jeg feltlinierne i vektorfeltet


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2012 af peter lind

Prøv at se hvilken retning r peger. Sammenlign evt. med gravitationsfeltet fra solen eller lignende.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. marts 2012 af MrCalc (Slettet)

hvis vi indsætter vektorerne, får vi F(x; y; z) = x/((1 + z2)(x2 + y2))i +y/((1 + z2)(x2 + y2))j ; 0k)

 

i følge calculus bogen, skal man forsøge at finde dr/dt = lambda(t) * F(r(t)), hvorefter man skal bryde dem ned i 3 differential ligninger. kan ikke se hvordan dette gøres tho


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. marts 2012 af peter lind

#4 Det er helt overfødigt i dette tilfælde. Du skal blot være opmærksom på i hvilken retning vektorerne peger og det kan aflæses direkte af omskrivningen


Svar #6
29. marts 2012 af littleman1 (Slettet)

kan virkelig ikke se hvordan jeg skal lave udregningerne


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. marts 2012 af peter lind

Du bhøver ikke foretage nogen udregninger. Af omskrivningen fremgår det at vektorene peger  ud fra z akse. og er vinkelret på denne.


Svar #8
29. marts 2012 af littleman1 (Slettet)

F(x; y; z) = x/((1 + z2)(x2 + y2))i +y/((1 + z2)(x2 + y2)) skal blot omskrives til k*r/r2 hvor k er 1/1+z2) og r er stedvektoren i x, y planen er det svaret. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. marts 2012 af MrCalc (Slettet)

Jeg må indrømme at jeg ikke specifikt kan se hvilken retning de peger i og din omskrivning gav ikke nogen mening for mig. Hvor kommer r fra?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. marts 2012 af peter lind

#8 nu spørges der om feltlinjerne ikke vektorerne. Det er rette linjer, der gå gennem z-aksen og står vinkelret på denne. Pilene på dem skal pege væk fra z-aksen.  hvis du bevæger dig langs z aksen væk fra x-y planen  vil feltstyrken falde så der bliver færre linjer.

#9 Det er almindelig vektorregning r = (x,y)  r2 = x2+y2


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. marts 2012 af peter lind

Lidt supplement:

udregner man vektorerne i  (±1, 0, 0) eller (0, ±1, 0) får man vektorerne igen. Beregner man i stedet vektorerne i (±2, 0, 0) eller (0, ±2, 0) får man henholdsvis (±½, 0, 0) og (0, ±½, 0). Prøv selv med med nogle andre vinkler i forhold til akserne eller i punkter længere væk fra origo. Prøv dernæst at se hvad der sker hvis man ændrer z koordinaten til for eks. 1 eller 2


Skriv et svar til: feltlinierne for vektorfeltet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.