Matematik

Beregning af hyppighed (fænotyper)

29. marts 2012 af SørenV (Slettet)

Fænotypen a nedarves X-bundet recessivt, og fænotypen A nedarves X-bundet dominant.
Det dominante allel benævntes A og det recessive a.
Hyppigheden af a er 16% hos kvinder.
Hvad er hyppigheden af a hos mænd når der forudsættes (random parring) og samme frekvens af genet hos
mænd og kvinder?


Brugbart svar (2)

Svar #1
30. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Jeg ville gætte på 8% da du skriver det kun er x-bundet, og kvinder har dobbelt så mange x-kromosomer som mænd.

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
30. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Et gæt, der ikke bruger noget med A, eller recessiv eller dominant...

Jeg kender som sagt ikke til begreberne recessiv, dominant, allel eller A...

Det teori jeg har brugt, er at a arves via x-kromosomer, at en kvinde med a får 50% børn med a, og at en mand med a får piger med a samt drenge uden a

 

hypkvinde =  0.16  = (1 + hypmand * 2/0.16) * hypmand   =>   hypmand  = 0.08  = 8%

eller hvis de tilfælde indregnes, hvor en kvinde med a parrer sig med en mand med a...

hypkvinde =  0.16  = (1 + hypmand * (2/0.16 - 1)) * hypmand   =>   hypmand  = 0.082  = 8.2%


Skriv et svar til: Beregning af hyppighed (fænotyper)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.