Matematik

potensiel

02. april 2012 af JTPUK (Slettet) - Niveau: B-niveau

 

hej   Gennem de senere år har man bygget stadig større vindmøller. Jo større ”vingediameteren” er, jo større effekt kan møllen producere. I tabellen nedenfor vises effekten målt i kW (kiloWatt) for en række vindmøller med forskellige ”vingediametre” målt i meter: Vingediameter i m 20 29 47 86 120 Effekt i kW 100 225 660 2500 5000   Hvor mange procent forøges effekten, når vingediameteren forøges med 50 %?   Hvor mange procent skal vingediameteren forøges, for at fordoble effekten?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2012 af nielsenHTX

Er der tale om en potens eller eksponentiel sammenhæng?


Svar #2
02. april 2012 af JTPUK (Slettet)

potens


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2012 af nielsenHTX

foretag først potensregression på dine data.

[ (f(x·1.50) - f(x)) / f(x) ] · 100% = Procentstigning

du skal så løse

f(x+1) = 2*f(1) find x det skal ganges med 100 for at få det i procent.

(jeg får 143,19% og x skal stige med 37,197%)


Svar #4
04. april 2012 af JTPUK (Slettet)

jeg skal vist have det lidt mere skåret ud...


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. april 2012 af mathon

      skrevet lidt anderledes men med samme indhold


                                        1+ry = (1+rx)a

                                        1+ry = (1+0,5)a

                                        1+ry = (1+0,5)a

                                         ry = 1,5a - 1

som med
                        y = 0,14124·x2,191785

giver
                                         ry = 1,52,191785 - 1 = 1,43195 = 143,2%

 

 

Hvor mange procent skal vingediameteren forøges, for at fordoble effekten?

                                        1+ry = (1+0,5)a

                                        1+1 = (1+rx)2,191785

                                         21/2,191785 = 1+rx

                                         rx = 21/2,191785 - 1 = 0,37197 = 37,2%

                                


Svar #6
04. april 2012 af JTPUK (Slettet)

tak. nu gav det mening...


Skriv et svar til: potensiel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.