Matematik

Vektorer i 3D

03. april 2012 af Jessica1 - Niveau: A-niveau

Hej..

Jeg sidder med en opgave, som jeg ikke kan komme videre med. Opgaven er:

Punkterne A(6,2,0), B(3,6,0) og C(0,0,z) udspænder en trekant.

Bestem z, så arealet af  trekanten ABC bliver 25.

Har prøvet at lade bruge formlen A = 1/2 *krydsproduktet af a og c,
men kan ikke få det til at gå op.

Håber der er én som kan hjælpe med opgaven

Hilsen den forvirrede


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. april 2012 af peter lind

Hvad mener du med at du ikke kan få det til at gå op ? hvad har du præcist gjort ? Der er iøvrigt en mangel i din formel. Det skal være den numeriske værdi af krydsproduktet ganget ½ som giver arealet


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. april 2012 af mathon

 

                                    T = (1/2)·| AB x AC |

                                    T = (1/2)·| [-3,4,0] x [-6,-2,z] | = 25

                                           | [4z,3z,30 | = 50

                                           5·√(z2+36) = 50

                                           √(z2+36) = 10

                                           z2+36 = 100

                                           z2 = 64

                                           z = ±8


Svar #3
03. april 2012 af Jessica1

Mange gange tak for hjælpen.. :) 

Har endnu en opgave, hvor jeg kender tre punkter og skal beregne arealet af den dannede trekant,
men er det i orden, hvis man kun bruger to af punkterne for at beregne arealet, for hvordan kan man sikre sig, 
at arealet er det samme uanset hvilke punkter man bruger? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. april 2012 af peter lind

Du kan slet ikke beregne arealet ved brug af 2 punkter alene


Svar #5
03. april 2012 af Jessica1

Tror godt jeg kan se, hvad det er jeg har misforstået. 

Skal jeg ikke først beregne vektorerne fra A til B og fra A til C, og derefter beregne krydsproduktet for disse vektorer..? 

Hvis jeg er helt ud på herrens mark, håber jeg at du vil forklar hvad det er jeg gør/tænker forkert :)


Brugbart svar (2)

Svar #6
03. april 2012 af AskTheAfghan

Punkterne A(6,2,0), B(3,6,0) og C(0,0,z) udspænder en trekant.

Man løser ligningen med hensyn til z,

hvor arealet T af den trekant, som AB og AC udspænder;

       T = (1/2)·| AB x AC |                            = 25

             (1/2)·| [4z ; 3z ; 30] |                      = 25

             (1/2)·((4z)2 + (3z)2 + 302)1/2          = 25

             (1/2)·(16z2 + 9z2 + 302)1/2            = 25

             (1/2)·(25z2 + 302)1/2                     = 25

             25z2 + 302                                    = 502

             25z2                                              = 502 - 302

             z                                                    = ±√((502 - 302)/25)      =    ±8


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. april 2012 af mathon

                                T = (1/2)·| AB x AC |

          viser tydeligt, at der er brug
          for tre punkter A,B og C


Skriv et svar til: Vektorer i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.