Matematik

potensfunktion

03. april 2012 af mundi (Slettet)

Hej

Har lidt problemer med følgende opgave.

Om en potensfunktion gælder, at y=341 for x=8,6 samt, at y-værdierne øges med 15 %, når x-værdierne øges med 6 %

bestem regneforskriften

Jeg har gjort følgende

Punkt: (8,6 ; 341) og (9,116 ; 392,15)

8,6*1,06 =9,116

341*1,15= 392,15

 

a= log(392,15/341)/log(9,116/8,6) =2,4

341=b*8,6^2,4

b=341/8,6^2,4 = 2

y=2*x^2,4

 

Er dog ikke helt sikker på, at det er rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Modellen er f(x) = b·xa . Det oplyses, at

f(8,6) = 341 ,

og at

[ (f(x·1,06) - f(x)) / f(x) ] = 0,15 ,

hvorfor

341 = b·8,6a, og

1,06a - 1 = 0,15

Heraf ses

a = log(1,15) / log(1,06) ≈ 2,3986 , og

b = 341 / 8,6a ≈ 1,956


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2012 af mathon

 

                                               1+ry = (1+rx)a

                                               1,15 = 1,06a

                                                log(1,15) = log(1,06)·a

                                                a = log(1,15) / log(1,06) = 2,39857


                                                b = 341 / 8,62,39857 = 1,95567
dvs
                                                f(x) = 1,95567·x2,39857


Svar #3
03. april 2012 af mundi (Slettet)

takker jer begge


Svar #4
03. april 2012 af mundi (Slettet)

lige et tillægsspørgsmål.

med hvor mange pct. vokser x-værdierne, når y-værdierne vokser med 20 pct.

 

1,20√2,3986 = 7,3 pct. men det skulle gerne give 7,9 pct.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2012 af Krabasken (Slettet)

FORMEL:

y2/y1 = (x2/x1)^a

1,20 = (x2/x1)^2,39857

x2/x1 = 1,2^(1/2,39857) = 1,07898

1,07898 - 1 = 0,07879 = 7,9 %

;-)


Svar #6
04. april 2012 af mundi (Slettet)

Tak for svaret. Jeg undrer mig bare over, hvorfor jeg ikke kan bruge den metode, som jeg bruger. Der er nemlig andre lignende eksempler, hvor den fungerer fint. Fx

 

y=0,00578*x^2,1375

hvor meget vokser x-værdien med, når y-værdien vokser med 30 pct.

fx= 2,1375√1,30 =1,1306-1 =13,06%

er det bare mig, men minder de to opgaver ikke meget om hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Joh da - men dit eksempel er osse forkert regnet ud.

y2/y1 = 1,3^2,1375 = 1,75208

1,75208 -1 = 0,75208 (* 100% = 75,21 %)

-----------------------------------------------------------

Og uden formel men med slave-metoden:

f(1) = 0,00578        f(1,30) = 0,010127

f(1,3 / f(1) = 1,7526

1,7521 - 1 = 0,7521 * 100% = 75,21 %

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Hvor har du den besynderlige formel fra, som du har brugt - ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. april 2012 af AskTheAfghan

f(x) = 0.00578·x2.1375

... sprogligt

                      y = f(x) ganges med 1.30, dvs vokser med 30%

                      mens x ganges med (den ubekendt) k, dvs vokser med (k - 1)%

... matematisk

                      f(x)·1.30 = f(x·k)    ⇔ 1.30 = k2.1375    ⇒ k = 1.13059

... observation

                      f(x)·1.30 = f(x·1.13059)

                             30%            13.1%


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Nå - nu blev der vist lavet lidt om . . .


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. april 2012 af AskTheAfghan

#10

Ja, det har jeg overset. Nåede vist at redigere indenfor 10 min.


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. april 2012 af Krabasken (Slettet)

f(1) = 0,00578        f(1,30) = 0,010127

f(1,3 / f(1) = 1,7526

1,7521 - 1 = 0,7521 * 100% = 75,21 %

Prøv selv at regne efter -

;-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. april 2012 af AskTheAfghan

... hvis denne opgave alligevel beder om finde ud af,

hvor mange gange x skal ganges med k for at vokse i procent,

når y-værdien SKAL vokses med 30%, dvs.

     [(f(x·k) - f(x))/f(x)]·100% = 30%

          ... eller

     [(f(x)·(k2.1375 - 1)/f(x)]·100% =

     (k2.1375 - 1)·100% = 30% ⇒ k = 1.13059    , dvs x vokser med 13.06%

                                                                       ... det er korrekt, at man benytter to decimaler istedet for en til procenten.


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Hvis du har regnet efter, vil du se, at det ikke passer med virkeligheden

Se iøvrigt vedhæftede ;-)

 

Vedhæftet fil:Potensfunktion.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #15
05. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Jeg tror saftsusemig da lige, jeg har fået byttet om på nogen ting her - det skal såmænd nok vise sig,

at i har fuldstændig ret !

SORRY -
 

:´-(

y2/y1 = (x2/x1)^a

x2/x1 = a√(1,3) = 1,1306

Tilvækst = (1,1306 - 1) * 100 % = 13,06 %

Sådan -

;-)

 


Brugbart svar (1)

Svar #16
05. april 2012 af AskTheAfghan

#15

Ser fornuftigt ud.

"You know we all became mathematicians for the same reason: we were lazy." - Max Rosenlicht


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Her var det nok mere et spørgsmål om at få pudset brillerne . . .

/o-o/


Skriv et svar til: potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.