Kemi

pH-beregning

05. april 2012 af camilla1993dk (Slettet)

Hej alle. 

500mg acetylsalicylsyre opløses i 5,0L vand. 

Jeg skal beregne pH-værdien for acetylsalicylsyre når pks er 3,49. 

hvordan omregner man 500 mg til liter? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2012 af emde93 (Slettet)

Du skal ikke omregne 500 mg til L.

Du skal bestemme stofmængdekoncentrationen c.

Dette gøre ved at finde stofmængden

acetylsalicylsyre har molekyleformlen C9H8O4 hvilket betyder at det har den molare masse M 180.6 g mol-1

Stofmængden er givet ved

n = m / M 

m = 500 mg = 0.5 g ⇒

n = 0.5 g / 180.6 g mol-10.002768549280 mol

Stofmængdekoncentrationen er givet ved

c = n/V

V = 5 L ⇒

c = 0.002768549280 mol / 5 L = 0.0005537098560 mol L-1 = 0.0005537098560 M

pKs = 3.49 betyder at syren er en middelstærk syre

pH beregnes derfor med nedenstående formel.

pH = -log((-Ks+√(Ks2+4*Ks*cs)) / 2)

Ks = 10-pKs ⇒ Ks = 10-3.49 = 0.0003235936569 ⇒

pH = 3.535563329

 

Formlerne ser lidt rodet ud her, men jeg er sikker på de står i din kemibog, så jeg håber du kan bruge fremgangsmetoden. og i tilfælde af det skal fremlægges eller afleveres, så ville je grunde af til to decimaler.

 


Svar #2
06. april 2012 af camilla1993dk (Slettet)

tak :)


Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.