Matematik

Trigonometri - uligheder se udregning af tan

07. april 2012 af natasjah (Slettet)

Hej er dette korrekt 

1/4an (x) ≥ 5          x∈[0 ; 2π]

 

1/4 tan (x) / (1/4) ≥ 5 / (1/4) divider med 1/4 på begge sider 

tan-1 

(5 / (1/4)) = 1.52 

1.52 + π = 4.66

 

x∈[1,52 ; 4,66] da x ≥ 5

 

hvis alt dette er korrekt hva gøre jeg så derefter


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2012 af peter lind

Det er kun delvis rigtig. tangents funktionen er ikke defineret på hele det angivne interval, Efter π/2 skifter tangentsfunktionen fortegn og giver negative funktionsværdier


Svar #2
07. april 2012 af natasjah (Slettet)

hvad er rigtigt og hvad er forkert, syntes ikke jeg forstår det nemlig er gået helt i stå


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2012 af Krabasken (Slettet)

1/4 tan(x) ≥ 5................gang med 4
 

tan(x) ≥ 20
 

tan-1(20)= 87,14 gr.
 

tan(90 gr.) er uendelig stor
 

Altså har vi 87,14 gr. ≤ x ≤ 90 gr.

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. april 2012 af nielsenHTX

#3 en lille kommentar/detalje .

tan(90grader) er ikke defineret, da man ikke må divider med 0. I øvrigt kunne den lige så godt være minus uendelig som uendelig. så 

87,14º ≤ x < 90º


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2012 af JesperHP (Slettet)

tan(x) kan defineres som sin(x)/cos(x) . Cosinusfunktionen bliver i det angivne interval lig 0 for x=1/2 * pi og for x = 3/2*pi hvilket betyder at tangentfunktionen får lodrette asymptoter. Dermed er tangent ikke defineret over hele intervallet men istedet på intervallerne [0;1/2pi[  og ]1/2pi;3/2pi[ og ]3/2pi;2pi].

På det første interval er både cosinus og sinus positive, hvofor tangent er positiv og bliver større end 20 omkring de 1.52 som du har beregnet.

Men ved x=1/2pi skifter cosinus fortegn og bliver negativ mens sinus stadig er positiv, derfor bliver tangent negativ. Derfor er de mulige løsninger ]1.52;1/2pi[.

Du finder rigtigt starten på det næste interval ved at anvende periodiciteten og lægge pi til 1.52. Men tangent skifter igen fortegn ved 3/2pi så her bliver intervallet ]4,66;3/2pi[

Se eventuelt vedlagte graf

Vedhæftet fil:graf1.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. april 2012 af JesperHP (Slettet)

Sr venstre side af løsningsintervaller skal rettes til inkluderende da ligningen bare hed større end eller lig


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Uligheden

(1/4)·tan(x) ≥ 5

skal løses i intervallet [0 ; 2π] . Funktionen tan(x) er periodisk med perioden π , og den er ikke defineret for x = π/2 + pπ , hvor p gennemløber de hele tal Z . Man finder

tan(x) ≥ 20 ,

hvorfor man finder for intervallet [0 ; 2π]

tan-1(20) ≤ x < π/2 ∨ π + tan-1(20) ≤ x < 3π/2


Skriv et svar til: Trigonometri - uligheder se udregning af tan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.