Matematik

Ortogonale vektorer

08. april 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skall bestemme den t-værdi hvor vektorerne a og b er ortogonale:

a= (  t+1,  t) 
b= (  -6,   1)

Da vektorerne er ortogonale når deres skalarprodukt er 0, udregnes først vektorerne skalarprodukt:

a • b = a1b1 + a2b2

a • b = 1t * -6 + t*1 = -5t

Så sættes -5t=0

er t = 5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2012 af Mestertyv (Slettet)

Du har lavet en fejl i din beregning af skalarproduktet.

a • b = (t+1)*-6 + t = -6t -6 + t = -5t - 6

Nu kan du sætte udtrykket lig med 0 og isolere mht. t :
-5t - 6 = 0<=> -5t = 6 <=> t =-6/5

 

Desuden så er t =5 IKKE en løsning til -5t = 0, hvilket dog er irrelevant for opgaven


Svar #2
08. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Har lige et spørgsmål:

Når du ganger -6 med med t1 hvorfor skriver du så "-6t -6" ? Du har jo gange det .. så burde det vel forsvinde ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. april 2012 af Mestertyv (Slettet)

Først koordinaten i vektor a er jo netop t + 1. Ellers forstår jeg i hvert fald ikke din notation. Hvorfor skulle "t+1" blive til "t1"?


Svar #4
08. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

jeg mener bare hvorfor skriver du det på DENNE måde:

-6t -6 + t = -5t - 6

og ikke på denne:

-6t + t = -5t 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. april 2012 af Mestertyv (Slettet)

Jeg er godt med på, at det er det du spørger om. 

Du skriver selv følgende:

a • b = a1b1 + a2b2

hvilket er korrekt. Dvs. med

a= (a1, a2) = (  t+1,  t)
b= (b1, b2) = (  -6,   1)

får vi

a1 = t + 1

a2 = t

b1 = -6

b2 = 1

a • b = (t + 1)*(-6) + (t)*(1) = -6t - 6 + t

Jeg håber at du nu kan se hvorfor konstant -6 skal med.


Svar #6
08. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

(t + 1)*(-6) = -6t

og (t)*(1) = t
 

disse plusser vi nu sammen:

-5t :s ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. april 2012 af Mestertyv (Slettet)

Hvordan søren kan du blive ved med at få (t + 1)*(-6) til at være lig med -6t? :-)

Det giver:

(t + 1)*(-6) = -6t - 6

Det er det samme som:

(A+B)*C = A*C + B*C

Du får to led!


Svar #8
08. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Selvfølgelig ! Har efterhånden regnet i lang tid nu .. må hellere holde en pause.


Svar #9
08. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Jeg har regnet opgaven: 

a = (1 + t,  2-t)
b = (t,   t-4)

jeg får t til at være t = -8/7 

Er det rigtigt ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. april 2012 af Mestertyv (Slettet)

Den nemmeste måde at checke dit resultat for den type opgave er at indsætte din t-værdi i udtrykket for skalarproduktet og se om det giver 0 som forventet. Dvs.

a•b =(1+t)(t)+(2-t)*(t-4) = t+t^2+2t-8-t^2+4t = 7t-8

t = -8/7 indsættes:

7*(-8/7)-8 = -8-8 = -16

Det giver altså -16 og ikke 0 som forventet. Altså er svaret ikke korrekt. Men det er tæt på :-)

 


Svar #11
08. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

= t+ t^2 + 2t - 8 + t^2 + 4t =

7t-8 = 0
t = -8/7 ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. april 2012 af Mestertyv (Slettet)

Det er korrekt at udtrykket reducerer til: 7t - 8 = 0. Men det sidste skridt er ikke rigtigt. Vi har:

7t-8 = 0    <=>    7t = 8   <=>   t = 8/7.

Husk selv at kontrollere løsningen.


Svar #13
08. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Jamen 8/7 giver heller ikke 0 i ligningen ..


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. april 2012 af Mestertyv (Slettet)

Lad os prøve:

7*(8/7)-8 = 8 - 8 = 0

Altså er løsning t = 8/7 god nok.


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. april 2012 af AskTheAfghan

Man har

      a = ( t + 1 ;  t )      og      

      b = ( -6 ; 1 )

løser man ligningen i t, hvor a b = -5t - 6 = 0 , fås t = -6/5

og hvis

      a = ( 1 + t ;  2 - t )      og     

      b = ( t ; t - 4 )

så    a b = 7t - 8 = 0   ⇒   t = 8/7


Skriv et svar til: Ortogonale vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.