Kemi

ligevægts-problem

20. august 2005 af vusk (Slettet)
opgaven handler om stoffet phosgen: COCl.

følgende ligevægt skal betragtes:
COCl2(g) [pile begge veje her] CO(g) + Cl2(g)

jeg ved at nedenstående række af fakta gælder for en beholder med v = 472mL når den er i ligevægt:
1) 0,631g phosgen
2) T = 725 Celciusgrader
3) 2,18 bar

1. opg: beregn den samlede stofmængde i beholderen ved ligevægt: jeg brugte gasformlen og omregenede celciusgraderne til kelvin og endte op med at: n = (p*v)/(R*T) = 1,24*10^-2mol

2. opg: (det er her jeg har problemer)
Beregn stofmængden for hver af gasserne ved ligevægt...

hvad gør jeg...nogen som evt. kan give mig et hint til at komme igang med opgaven??

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2005 af KemiKasper (Slettet)

Hmm du må opstille en ligning. Vær opmærksom på at stofmængden af CO og Cl2 er den samme. Hvis x betegner p(CO) og derfor også p(Cl2) og Q betegner starttrykket af phosgen kan man vel skrive noget i retning af:

x^2/(Q-x) = K

og løse denne ligning.

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2005 af frodo (Slettet)

hvis du kender massen af phosgen ved ligevægt, er det da bare at beregne hvor stor en stofmænge der er af den, og derud af slutte hvor meget der er af CO og Cl2, med kendskab til den samlede stofmængde.

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2005 af KemiKasper (Slettet)

hmm jeg læste de 0,613g som værende fra start og har ikke lagt mærke til andet før nu. Det er jo en lidt underlig oplysning at have hvor meget masse der er af en reaktant ved ligevægt!

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. august 2005 af frodo (Slettet)

ja det er en lidt sjov oplysning, men næsten nødvendigt for at kunne beregne ligevægtskonstanten, som opgaven sikkert går ud på senere

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2005 af KemiKasper (Slettet)

Hvis oplysningen betyder det du mener så kan det vel egentlig ikke løses. Det er jo ikke sikkert at der fra start var lige stor stofmængde CO og Cl2...

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. august 2005 af frodo (Slettet)

det er korrekt, men hvis det var tilfældet, vil det typisk stå udtrykkeligt i opgaven.
jeg ville uden anden viden forudsætte, at såvel Cl2 som CO ikke var tilstede til start

Skriv et svar til: ligevægts-problem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.