Matematik
Ligning
Hvordan løser man denne ligning,
(ex - 1)/x = 1
... er kun nået frem til,
ex - 1 - x = 0
(jeg forventer, at x skal være lig med 0 eller meget tæt på 0, men ved ikke hvordan man gør)
Svar #1
09. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
Man kan benytte l'Hôpital's regel til at vise, at
limx→0 [(ex -1)/x] = 1
Svar #2
09. april 2012 af nielsenHTX
#0 ligningen har ingen løsning.
idet
(ex - 1)/x = 1 ⇔ x≠0
ex - 1 - x = 0 sammenholdt med #1 skal løsningen være x=0
Svar #3
09. april 2012 af YesMe (Slettet)
#1
Tak for svaret.
Da jeg skulle bevise differentialkvotient af exponentialfunktion f(x) = ex , hvor jeg ikke har lyst til at benytte andre former af regler end tretrinsreglen, og er kun nået til, at
limΔx→0 [Δy/Δx] = ex·limh→0 [(eh -1)/h] = ...
hvor jeg forventer, at [(eh -1)/h] = 1. Jeg definerer, at f(h):= (eh -1)/h, og vil gerne "prøve" at løse denne ligning, hvor h skal være lig med 0, altså f(h) = f'(0) = 1, endnu tættere på. Men det lykkedes ikke for mig uden hjælp af l'Hôpital's regel. Ved du, hvordan kan man gøre det på en anden måde end at aflæse på grafen eller at sætte 0 ≈ 0.01 eller endnu mindre på h'ets plads?
Svar #4
09. april 2012 af YesMe (Slettet)
#2
Ja, definitionmængde for denne funktion lyder således, at x ∈ R \ {0}.
(ex - 1)/x = 1 ⇔ ex - 1 = x ⇔ ex - 1 - x = 0.
... eller, hvis jeg forvandler det til nulreglen
ex·(1 - (1/ex) - (x/ex)) = 0
dvs ex = 0 ∨ 1 - (1/ex) - (x/ex) = 1 + ((1 - x)/ex) = 0
... hvor den ene siger, at ln(0) ikke eksisterer, mens den anden løsning ... arg, endt cirkulært.
Svar #5
09. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
#3
Det simpleste er at indføre den naturlige logaritme som
ln(x) = 1∫x (1/t) dt , x > 0 .
Heraf følger, at ln(x) er differentiabel med den afledede
(ln(x))' = 1/x , x > 0 ,
og da (ln(x))' > 0 for alle x > 0 , følger det, at ln(x) er monotont voksende og derfor har en invers funktion, som vi kalder ex . Af sætningen for differentiation af den inverse funktion har vi så
(ex)' = 1/(ln'(ex)) = 1 / (1 / ex) = ex .
Svar #6
09. april 2012 af JesperHP (Slettet)
Tror også man kan vise det med udgangspunkt i e = lim[m → ∞] (1 + 1/m) ^m (men ved ikke om der er nogen definitioner af e kan siges at være "finere" end andre)
her kan man bare sætte m = 1/h når man opstiller differentialkvotienten udtrykt som grænse og lade h → 0.
tror jeg fik det til at virke men kan self have lavet en fejl.
Er der iøvrigt ikke fortegnsfejl i #4 : 1 + ((1 - x)/ex)
skulle det ikke være 1 + ((-1 - x)/ex)
ikke at det betyder noget
Skriv et svar til: Ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
