Matematik

Gradienten

11. april 2012 af anja00 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået følgende opgave:

Antag at f(x,y) har kontinuerlige partielle afledte, at den maksimale retningsafledte til f i (0,0) er lige 4, og at denne opnås i retningen givet ved vektoren fra origo til punktet (1,3). Find ∇f(0,0)

Er der nogen der kan hjælpe med, hvad jeg skal gøre i denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2012 af JesperHP (Slettet)

Læste forkert nærlæser lige


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april 2012 af JesperHP (Slettet)

∇f = (df/dx,df/dy)

 

den retningsafledte i retningen (1,3) er

∇f • a

hvor a    (1,3) / ||(1,3)||

og du får at vide at

∇f • a = 4


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den retningsafledede af funktionen f(x,y) i retningen bestemt ved enhedsvektoren u er

uf(x,y) = f(x,y) • u = ∂f/∂x·cos(θ) + ∂f/∂y·sin(θ) ,

hvor u = (cos(θ) , sin(θ)) .

Find maksimum for funktionen uf(x,y) udtrykt ved θ . Det oplyses, at dette maksimum er lig med 4, og at det optræder ved det θ , der svarer til retningen for vektoren (1,3) .

#2

Man skal også benytte, at den retningsafledede har sit maksimum i den retning. Derved fås to ligninger til ebstemmelse af både ∂f/∂x(0,0) og ∂f/∂y(0,0) .


Svar #4
11. april 2012 af anja00 (Slettet)

Jeg tror ikke helt, jeg forstår det?

Jeg forstår godt, at ∇f = (df/dx,df/dy) og at ∇f • a = 4

Men hvad skal jeg så gøre her fra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den retningsafledede for f(x,y) i punktet (0,0) har formen

uf(0,0) = a·cos(θ) + b·sin(θ) = g(θ)

Man finder maksimum for funktionen g(θ) ved at løse ligningen

g'(θ) = 0 , dvs

-a·sin(θ) + b·cos(θ) = 0

eller

sin(θ) / cos(θ) = tan(θ) = b/a

Her vides det, at cos(θ) = 1/√10 og at sin(θ) = 3/√10 , hvorfor

b/a = 3 .

Endvidere er

a·1/√10 + b·3/√10 = 4 ,

så man har nu to ligninger til bestemmelse af a = ∂f/∂x(0,0) og b = ∂f/∂y(0,0) .


Svar #6
12. april 2012 af anja00 (Slettet)

Hvorfra vides: cos(θ) = 1/√10 og sin(θ) = 3/√10 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2012 af JesperHP (Slettet)

Betragt vektoren v=(a,b)

den har længden ||v|| = √(a)2+(b)2     kvadratrod om det hele

v/||v|| kaldes en enhedsvektor fordi det er vektoren selv divideret med dens længde, hvorfor den enhedsvektoren har en længde på 1.

Ved at gange den med en skalar r får man dermed en vektor der har samme retning som v og hvor længden direkte kan aflæses af skrivemåde altså r * v/||v|| ses umiddelbart at være r lang... ofte praktisk

Men hvad der er vigtigere set i forhold til dit spørgsmål er at enhedsvektoren i kraft at at have en længde på en kan tænkes på som begyndende i origo og slutter i et punkt på enhedscirklen. Men som du sikkert ved er punkterne på enhedscirklen netop de punkter, der skrives (cos θ,sin θ).

(1,3)/||(1,3)|| = (1/√10, 3/√10) = (cos θ,sin θ)

og to vektorer er kun identiske hvis deres respektive koordinater er identiske.

 

 

 

 

 


Skriv et svar til: Gradienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.