Matematik

Løs ligningen - logaritme

11. april 2012 af Geeek (Slettet) - Niveau: A-niveau

ln(10x-4e^2)=2

Hva gør jeg???


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Tag eksponentialfunktionen på hver side. Benyt, at ex og ln(x) er hinandens omvendte funktioner.


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. april 2012 af SuneChr

Benyt   ln a = b  ⇔  eb  =  a

Se, om du får  x = e2/2

 


Svar #3
11. april 2012 af Geeek (Slettet)

Hva sker der med 10 og 4???


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Tager man eksponentialfunktionen på hver side, får man

10x - 4e2 = e2 ,

og så isolerer man x.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2012 af peter lind

Hvis du bruger forslaget i #1 får du

10x-4e2 = e2


Svar #6
11. april 2012 af Geeek (Slettet)

Tak :) men hvordan er det så at jeg fjerne 10 og 4?


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. april 2012 af peter lind

flyt 4e2 over på højre side og divider dernæst ligningen med 10


Svar #8
11. april 2012 af Geeek (Slettet)

giver det 3,69? :) Tror bare det var det andet som #2 skrev der forvirede mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Løsningen er x = e2/2 , som SECC også skrev i #2.

Man finder jo

10x = 5e2 , hvoraf

x = (5/10)·e2 = (1/2)·e2 .


Svar #10
11. april 2012 af Geeek (Slettet)

Ja gud det sgu også rigtigt :) det det samme :) men kan du så hjælpe med ligningen:

( ln( x ) - 3 )^2 = 4


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Faktoriser ligningen til

(ln(x) -3)2 - 22 = 0 eller

(ln(x) -3 +2)·(ln(x) -3 -2) = 0

og benyt nulreglen.


Svar #12
11. april 2012 af Geeek (Slettet)

kan du uddybe det?


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du må have lært om nulreglen for et produkt? Et produkt er nul, hvis en eller flere af produktets faktorer er nul.

Ligningen spaltes derfor i de to ligninger

ln(x) -3 +2 = 0   eller   ln(x) -3 -2 = 0 ,

der løses hver for sig.


Svar #14
11. april 2012 af Geeek (Slettet)

Jo det har jeg men hvad sker der med ln(x)...

det er problemet


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Man benytter jo så igen, at eln(x) = x . Se #1 og #2.


Skriv et svar til: Løs ligningen - logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.