Matematik

Svær integralregning

13. april 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

To funktioner f og g er givet ved

f(x) = √10-2x

g(x) = -x

Graferne for de to funktioner, førsteaksen samt linjen med ligningen x = -3 afgrænser en punktmængde M, der har et areal.

Bestem arealet af punktmængden M

Når jeg tegner graferne og linjen grafisk, kan jeg ikke afgøre hvilke der er mine to grænser. Dels fordi arealet ikke er "lukket". Kan nogen hjælpe mig med at finde ud af hvad jeg skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2012 af peter lind

Du skal bruge at arealet begrænses af x=-3. Den ene af grænserne er derfor -3


Svar #2
13. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Jeg ved ikke om du har set på graferne .. men at en af grænserne skal være -3 kan jeg ikke rigtig se hvorfor .. snarre må det være x = -3's skærring med g(x) som er 3 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Skal der stå kvadratroden af 10 eller af 10-2x? Hvis det er det første gver det mening.

Da er grænserne fra  - 3 til skæringspunkt ml. graferne.


Svar #4
13. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

10-2x

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2012 af mathon

skæring mellem f(x) og g(x)
                    
 for
                                f(x       =   g(x)

                         √(10-2x)   =    -x

                               x = -4,31662


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

# 5

Hvis du tegner den, giver oplysningerne omkring 1. aksen ikke mening


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Der må være en fejl i opgaveformuleringen. Der skulle nok ikke have stået førsteaksen. Men arealet er lukket.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. april 2012 af SuneChr

Punktmængden, er vel  M = {(x ; y) | - 3 ≤ x ≤ 5   ∧   - x  ≤  y  ≤ √ (10 - 2x) }            ?


Svar #9
13. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

#7 kan du vedhæfte en figur som viser at grafen er lukket? jeg kan ikke se den er lukket


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Den er lukket fra skæringspunktet - 4,3166 til - 3, hvis du indsætter den lodrette linje som er x= -3.

Benyt disse to værdier som integrationsgrænser.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. april 2012 af SuneChr

Nej, M = {(x ; y) | - 3 ≤ x ≤ 0   ∧   - x  ≤  y  ≤ √ (10 - 2 x) } ∪ {(x ; y) | 0 ≤ x ≤ 5   ∧   0  ≤  y  ≤ √ (10 - 2x) }


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Punktmængden ser omtrent således ud, præcis som angivet i #11.

 

Vedhæftet fil:Graphs.jpg

Svar #13
13. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Arealet bliver 19,3

Jeg skal nu: bestemme rumfanget af det omdrejningslegeme der fremkommer når punktmængden M drejes 360 grader om første aksen.

Jeg bruger formlen:

π ∫ f(x)2 b,a

og løser på ti89:

π * ( ∫ ( -x - √10-2x) , x, 0, 3))^2) =

(440 * √10 + 4121 ) * π / 36 

Resultatet ser ikke lovende ud - er der en der kan regne efter og fortælle mig om det er rigtig eller forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Arealet er ikke korrekt. Man får jo

A = -35 √(10-2x) dx - 3·3/2 = -(1/2)·-35 √(10-2x) d(10-2x) - 9/2 = (1/2)·016 t1/2 dt - 9/2

                                               = (1/2)·(2/3)·163/2 - 9/2 

                                               = 64/3 - 9/2

                                               = 101/6

                                               = 165/6


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Rumfanget beregnes lettest ved at beregne rumfanget af omdrejningslegemet, der fremkommer ved at dreje grafen for funktionen f(x) omkring x-aksen og derfra trække rumfanget af den omdrejningskegle, som trekanten skærer ud.


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

# 13

ja du skal gøre a 'la sådan, men husk at sætte parentes om (10-2x) og opløfte i anden det rigtige sted.

π * ∫ ( (√(10-2x)-(- x))^2 , x, -3, 5).

Husk at fratrække integralet af -x som er under x-aksen i intervallet 0 til 5.

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Rumfangsintegralet regnes nu let i hånden (se #15)

V = π·-35 (√(10-2x))2 dx - (π/3)·32·3

    = π·-35 (10 -2x) dx - 9π

    = π·[ 10x - x2 ]5-3 - 9π

    = π·(10·5 -52 +10·3 +(-3)2 -9)

    = 55·π


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

På ti:

π * ( ∫ (((10-2x)^(1/2))^2 , x, -3, 5) - ∫ ( (-x)^2, x , -3 , 0))

Som du kan se er det et parentes-virvar, og som du kan se af #17 er det mere fejlsikkert at gøre det i hånden.


Svar #19
13. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Er stået af for længe siden .. forstod intet allerede da #14 sagde at arealet var:

A = -3∫5 √(10-2x) dx - 3·3/2 

Blev vi ikke enige om at grænseværdierne var -4,31662 og 3 ? og hvor kommer "3·3/2" fra?


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. april 2012 af mathon

TI-89 overblikket

lettes
ved

                     Define f(x) =√(10-2x) | x≤5
                     Define g(x) = -x

og

                         π*∫ (f(x))^2,x,-3,5)  -  π*∫ (g(x))^2,x,-3,0)

                            


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.